Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Obama beszállt a kampányba, bírálta Trumpot

2018.09.08. 12:11

Barack Obama volt amerikai elnök bírálta utódja, Donald Trump politikáját az Illinois Egyetemen diákok előtt elmondott beszédében. „Ez nem normális, ezek különleges és veszélyes idők" – mondta. Szerinte a kormányban vissza kell állítani az őszinteséget, a tisztességet és a jogszerűséget, írja a BBC.

Obama egészen mostanáig nem igazán értékelte nyilvánosan Trump elnökségét, mert tartotta magát ahhoz, hogy leköszönt elnökként teret kell adnia utódjának. Most viszont bekapcsolódott a novemberi félidős kongresszusi választások kampányába.

„Néhányan azt gondolhatjátok, hogy túlzok, amikor azt mondom, hogy ez a választás fontosabb, mint bármelyik, amelyikre vissza tudok emlékezni" – mondta. Szerinte azonban

elég megnézni az újságok címlapjait, hogy mindenki átérezze, ez most más.

A volt elnök reagált arra a New York Times cikkre is, amit névtelenül írt Trump környezetének egyik tagja, azt állítva, hogy csendes ellenállás zajlik a Fehér Házban az elnök ellen. Obama erről azt mondta, hogy ezek a fehér házi munkatársak valójában nem végeznek hasznos munkát azzal, hogy a 90 százalékát támogatják „annak az őrült dolognak", ami a Fehér Házban folyik, és közben azt mondják, megakadályozzák a maradék 10 százalékot.

Viszont Obama azt is kijelentette, hogy Trump nem az oka, csak a tünete az Egyesült Államok megosztottságának.

Obama arra is reagált, hogy Trump szerint az igazságügyi miniszternek kellene megtalálnia a cikk névtelen szerzőjét. Az exelnök nem szabad nyomást gyakorolni az igazságügyi miniszterre, vagy az FBI-ra, hogy rajtuk keresztül próbálja valaki támadni a politikai ellenfeleit.

A tavalyi charlottesville-i tüntetésekre is utalt, azt mondta, hogy fel kell lépni a diszkrimináció, és egyöntetűen ki kell állni a náci szimpatizánsok ellen.

Obama a saját pártjának is üzent, szerinte faji, társadalmi, gazdasági és földrajzi megosztottságokon átívelve kellene szövetségeket kiépíteniük a demokratáknak.

Trump egy republikánus pénzgyűjtő rendezvényen vett részt Észak-Dakotában, onnan reagált.

Azt mondta, hogy elkezdte nézni a beszédet, de elaludt rajta.