Olivér
5 °C
8 °C

Obama beszállt a kampányba, bírálta Trumpot

2018.09.08. 12:11

Barack Obama volt amerikai elnök bírálta utódja, Donald Trump politikáját az Illinois Egyetemen diákok előtt elmondott beszédében. „Ez nem normális, ezek különleges és veszélyes idők" – mondta. Szerinte a kormányban vissza kell állítani az őszinteséget, a tisztességet és a jogszerűséget, írja a BBC.

Obama egészen mostanáig nem igazán értékelte nyilvánosan Trump elnökségét, mert tartotta magát ahhoz, hogy leköszönt elnökként teret kell adnia utódjának. Most viszont bekapcsolódott a novemberi félidős kongresszusi választások kampányába.

„Néhányan azt gondolhatjátok, hogy túlzok, amikor azt mondom, hogy ez a választás fontosabb, mint bármelyik, amelyikre vissza tudok emlékezni" – mondta. Szerinte azonban

elég megnézni az újságok címlapjait, hogy mindenki átérezze, ez most más.

A volt elnök reagált arra a New York Times cikkre is, amit névtelenül írt Trump környezetének egyik tagja, azt állítva, hogy csendes ellenállás zajlik a Fehér Házban az elnök ellen. Obama erről azt mondta, hogy ezek a fehér házi munkatársak valójában nem végeznek hasznos munkát azzal, hogy a 90 százalékát támogatják „annak az őrült dolognak", ami a Fehér Házban folyik, és közben azt mondják, megakadályozzák a maradék 10 százalékot.

Viszont Obama azt is kijelentette, hogy Trump nem az oka, csak a tünete az Egyesült Államok megosztottságának.

Obama arra is reagált, hogy Trump szerint az igazságügyi miniszternek kellene megtalálnia a cikk névtelen szerzőjét. Az exelnök nem szabad nyomást gyakorolni az igazságügyi miniszterre, vagy az FBI-ra, hogy rajtuk keresztül próbálja valaki támadni a politikai ellenfeleit.

A tavalyi charlottesville-i tüntetésekre is utalt, azt mondta, hogy fel kell lépni a diszkrimináció, és egyöntetűen ki kell állni a náci szimpatizánsok ellen.

Obama a saját pártjának is üzent, szerinte faji, társadalmi, gazdasági és földrajzi megosztottságokon átívelve kellene szövetségeket kiépíteniük a demokratáknak.

Trump egy republikánus pénzgyűjtő rendezvényen vett részt Észak-Dakotában, onnan reagált.

Azt mondta, hogy elkezdte nézni a beszédet, de elaludt rajta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?