Erzsébet
1 °C
4 °C

Boris Johnson: A brexites javaslatcsomag egy robbanószerrel töltött mellény

2018.09.09. 11:07

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint "megalázó" a saját egykori kormánya által a Brexit  feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomag - írja az MTI.

Johnson, annak idején pont emiatt a tervezet miatt mondott le a külügyminiszteri tisztségről. Szerinte a javaslatcsomag elfogadása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia gyakorlatilag elfogadná az Európai Unió szabályait, úgy, hogy e szabályok kidolgozásába semmiféle beleszólása nincs. A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent Johnson pártja, a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora látni szeretett volna.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai július első hetében, a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza.

Vasárnap megjelent cikkében a volt külügyminiszter azt írta, hogy a chequersi javaslatcsomaggal a brit kormány folyamatos politikai zsarolásnak teszi ki magát az EU részéről, és öngyilkos merényletekhez használatos, robbanószerrel töltött mellényt húzott rá a brit alkotmányra, a gyújtógombot pedig Michel Barnier - az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója - kezébe adta.

A volt külügyminiszter egy héten belül másodszor támadja egykori kormánya Brexit-stratégiáját. Az erősen EU-szkeptikus The Daily Telegraph brit napilapnak írt, hétfőn megjelent cikke szerint, a chequersi javaslatcsomag elfogadásával Nagy-Britannia úgy indult csatába, "hogy az előőrsöt vezető tankon máris a fehér zászló lobog".

A brit sajtó szerint Boris Johnson e támadásokkal Theresa May miniszterelnök elmozdítását és saját kormányfői ambícióinak megvalósulását próbálja előkészíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?