Jolán
2 °C
4 °C

Őrizetbe vettek két afgánt egy német fiatal halála miatt

2018.09.09. 17:49

Emberölés kezdeti gyanúja miatt őrizetbe vettek két afgán férfit a németországi Köthenben, ahol vasárnapra virradóra meghalt egy 22 éves férfi, írja az MTI a német sajtóban megjelent információk alapján.

Az eset előzménye, hogy a két állítólagos elkövető és egy fiatal német nő egy játszótéren vitatkozott arról, hogy melyikük ejtette teherbe az állapotos nőt, majd a veszekedés közben megjelent két német fiatalember, akik súlyos összetűzésbe keveredtek az afgán állampolgárokkal.

Az első hírek szerint a 22 éves német fiatalember a vita során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. A kötheni rendőrség és ügyészség közleménye szerint az áldozat halálát akut szívelégtelenség okozta, amely "nem áll közvetlen, ok-okozati összefüggésben a sérüléseivel".

A közlemény szerint a 18 és 20 éves elkövetők ellen már nem emberölés, hanem halálos kimenetelű testi sértés gyanúja miatt folyik eljárás. Egyikük menekült státuszú, a másik pedig elutasított menedékkérő, akit már haza kellett volna toloncolni, de ügyészségi nyomozás folyik ellene.

A Mitteldeutsche Zeitung úgy tudja: a 22 éves áldozatnak korábban is volt már szív- és érrendszeri betegsége. A Die Welt értesülései szerint a fiatalembert a kórházba szállítása után felkereste a testvére is, aki egy visszaeső szélsőjobbos bűnöző. A két újság, a Mitteldeutsche Zeitung és a Welt, értesüléseit hivatalos helyről még nem erősítették meg.

Újabb szélsőjobbos tüntetésektől félnek

A Mitteldeutscher Rundfunk értesülései szerint a történtek miatt különböző szélsőjobboldali csoportosulások tüntetésekre készülnek a városban. Köthen polgármestere, Bernd Hauschild nyugalomra intette a lakosságot, a köthenieknek azt üzente, ne vegyenek részt ezeken a megmozdulásokon. A szociáldemokrata politikus szerint nagy számban érkeznek a városba erőszakos cselekményre készülő emberek.

Rainer Haseloff tartományi miniszterelnök szintén higgadtságra szólította fel az embereket, szerinte

Köthenből második Chemnitzet akarnak csinálni,

utalva ezzel a korábbi, halálos áldozattal is járó késelést követő tüntetéssorozatra. Közben az evangélikus egyház is visszafogottságra, méltóságteljes gyászra szólított fel.

A kötheni Jakab-templomban vasárnap délután több százan gyűltek össze az áldozat emlékére tartott istentiszteleten, majd este mintegy 2500 ember gyűlt össze a történtek miatt a városban. Este kilencig nagyobb rendbontás nem történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?