Őrizetbe vettek két afgánt egy német fiatal halála miatt

2018.09.09. 17:49

Emberölés kezdeti gyanúja miatt őrizetbe vettek két afgán férfit a németországi Köthenben, ahol vasárnapra virradóra meghalt egy 22 éves férfi, írja az MTI a német sajtóban megjelent információk alapján.

Az eset előzménye, hogy a két állítólagos elkövető és egy fiatal német nő egy játszótéren vitatkozott arról, hogy melyikük ejtette teherbe az állapotos nőt, majd a veszekedés közben megjelent két német fiatalember, akik súlyos összetűzésbe keveredtek az afgán állampolgárokkal.

Az első hírek szerint a 22 éves német fiatalember a vita során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. A kötheni rendőrség és ügyészség közleménye szerint az áldozat halálát akut szívelégtelenség okozta, amely "nem áll közvetlen, ok-okozati összefüggésben a sérüléseivel".

A közlemény szerint a 18 és 20 éves elkövetők ellen már nem emberölés, hanem halálos kimenetelű testi sértés gyanúja miatt folyik eljárás. Egyikük menekült státuszú, a másik pedig elutasított menedékkérő, akit már haza kellett volna toloncolni, de ügyészségi nyomozás folyik ellene.

A Mitteldeutsche Zeitung úgy tudja: a 22 éves áldozatnak korábban is volt már szív- és érrendszeri betegsége. A Die Welt értesülései szerint a fiatalembert a kórházba szállítása után felkereste a testvére is, aki egy visszaeső szélsőjobbos bűnöző. A két újság, a Mitteldeutsche Zeitung és a Welt, értesüléseit hivatalos helyről még nem erősítették meg.

Újabb szélsőjobbos tüntetésektől félnek

A Mitteldeutscher Rundfunk értesülései szerint a történtek miatt különböző szélsőjobboldali csoportosulások tüntetésekre készülnek a városban. Köthen polgármestere, Bernd Hauschild nyugalomra intette a lakosságot, a köthenieknek azt üzente, ne vegyenek részt ezeken a megmozdulásokon. A szociáldemokrata politikus szerint nagy számban érkeznek a városba erőszakos cselekményre készülő emberek.

Rainer Haseloff tartományi miniszterelnök szintén higgadtságra szólította fel az embereket, szerinte

Köthenből második Chemnitzet akarnak csinálni,

utalva ezzel a korábbi, halálos áldozattal is járó késelést követő tüntetéssorozatra. Közben az evangélikus egyház is visszafogottságra, méltóságteljes gyászra szólított fel.

A kötheni Jakab-templomban vasárnap délután több százan gyűltek össze az áldozat emlékére tartott istentiszteleten, majd este mintegy 2500 ember gyűlt össze a történtek miatt a városban. Este kilencig nagyobb rendbontás nem történt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport