Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Lángoló abroncsokkal állták útját a szerb elnöknek Koszovóban

2018.09.09. 10:47

Alekszandar Vucsics szerb elnök kétnapos látogatásra érkezett Koszovóba, hogy az ott élő szerbekkel találkozzon, de albán háborús veteránok, a Koszovói Felszabadási Hadsereg (UCK) egykori tagjai állták az útját.  A veteránok szerint Vucsicsnak bocsánatot kellene kérnie azokért a bűncselekményekért, amelyeket a szerbek elkövettek Koszovóban. 

Az elnök vasárnap látogatott volna meg egy kis falut, azonban az odavezető utat égő abroncsokkal, farönkökkel torlaszolták el. A szerb média arról számolt be, hogy lövéseket is lehetett hallani, de ezt senki nem erősítette meg. 

2018-09-09T103646Z 1341130648 RC18D7738D90 RTRMADP 3 SERBIA-KOSO
Fotó: Laura Hasani / Reuters

Vucsics utazása szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt, nem lehetett ugyanis tudni, hogy a koszovói kormány engedélyezi-e a belépését. Kadri Veseli házelnök is fenyegetéssel felérő kijelentést tett csütörtökön, amikor azt mondta: "Ha úgy döntünk, hogy nem jöhet, akkor nem léphet be Koszovóba. Engedély nélkül is próbálkozhat, de akkor úgy járhat, mint az a másik (Marko Djurics)". 

Marko Djuricot, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetőjét márciusban letartóztattak, majd kiutasítottak Koszovóból, mert állítólag engedély nélkül lépte át a határt.  A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni.

(AP, MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?