Emma
6 °C
11 °C

Fegyveresek rohanták meg a líbiai nemzeti olajvállalat székhelyét

2018.09.10. 13:56

Fegyveresek rohanták meg hétfőn a líbiai álami olajvállalat székhelyét Tripoliban - jelentette a Libya Observer nevű líbiai hírportál.

A támadók tüzet nyitottak a biztonsági őrökre, majd betörtek az épületbe, ahonnan aztán több robbanás is hallatszott. 

Az olajtársaság két alkalmazottja meghalt, valamint két támadó - közölte egy biztonsági tisztviselő.

Szemtanúk szerint egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A vállalat vezetőjét egy másik szemtanú szerint sikerült kimenekíteni az épületből.

A támadásban az első hírek szerint hatan megsebesültek. Az épület felső szintjein tűz ütött ki, a helyszínen a tűzoltók daruk segítségével próbálják kimenteni az embereket.

Líbiai sajtójelentések szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állhat a támadás mögött.

A Tripoli déli részén harcoló rivális fegyveres csoportok között néhány napja tűzszünet lépett életbe az ENSZ közvetítésével, de az még a megállapodás aláírása után sem volt világos, hogy ténylegesen véget értek-e a harci cselekmények.

Líbia legnagyobb bevételi forrása a nyersolajból származik. Az észak-afrikai országban kaotikus állapotok uralkodnak azóta, hogy megbuktatták és meggyilkolták Moammer Kadhafi egykori diktátort. Az ország gyakorlatilag két részre szakadt. Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.