Ödön
1 °C
11 °C

Fegyveresek rohanták meg a líbiai nemzeti olajvállalat székhelyét

2018.09.10. 13:56

Fegyveresek rohanták meg hétfőn a líbiai álami olajvállalat székhelyét Tripoliban - jelentette a Libya Observer nevű líbiai hírportál.

A támadók tüzet nyitottak a biztonsági őrökre, majd betörtek az épületbe, ahonnan aztán több robbanás is hallatszott. 

Az olajtársaság két alkalmazottja meghalt, valamint két támadó - közölte egy biztonsági tisztviselő.

Szemtanúk szerint egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A vállalat vezetőjét egy másik szemtanú szerint sikerült kimenekíteni az épületből.

A támadásban az első hírek szerint hatan megsebesültek. Az épület felső szintjein tűz ütött ki, a helyszínen a tűzoltók daruk segítségével próbálják kimenteni az embereket.

Líbiai sajtójelentések szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állhat a támadás mögött.

A Tripoli déli részén harcoló rivális fegyveres csoportok között néhány napja tűzszünet lépett életbe az ENSZ közvetítésével, de az még a megállapodás aláírása után sem volt világos, hogy ténylegesen véget értek-e a harci cselekmények.

Líbia legnagyobb bevételi forrása a nyersolajból származik. Az észak-afrikai országban kaotikus állapotok uralkodnak azóta, hogy megbuktatták és meggyilkolták Moammer Kadhafi egykori diktátort. Az ország gyakorlatilag két részre szakadt. Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?