Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Putyin volt testőre párbajban gyepálna el egy orosz ellenzékit

2018.09.11. 19:14
Rágalmazással vádolta meg, és elégtételt követelve párbajra hívta ki Alekszej Navalnij ellenzéki politikust Viktor Zolotov hadseregtábornok, az orosz Nemzeti Gárda parancsnoka a YouTube videomegosztó csatornán kedden megjelent üzenetében.

Zolotovot az késztette erre a megnyivánulásra, hogy Navalnij az általa irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány oknyomozásaira hivatkozva korrupcióval vádolta meg az általa irányított fegyveres testületet és őt magát is, írja az MTI.

Az ellenzéki vlogger azt állította, hogy a Nemzeti Gárda messze a piaci ár felett szerzi be élelmezését - a beszállítók között megnevezett egy szerinte Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vagy pedig közvetlen környezetének egyik tagja által birtokolt krími céget - és hogy a parancsnok családjának 663 millió rubeles vagyona van (egy rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

"Egyszerűen párbajra hívom ki önt, a ringbe vagy a tatamira, vagy akárhová, és ígérem, hogy néhány perc alatt jó szaftos klopfolt szeletet csinálok magából" - mondta a 64 esztendős Zolotov, aki a tiszti becsület megsértésével indokolta a kihívást.

A 42 éves Navalnij jelenleg nem tud válaszolni, mert augusztus 25. óta 30 napos "adminisztratív letartóztatásban" van a nyilvános politikai megmozdulások megszervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt.

Zolotov hétperces monológjában elismerte, hogy a gárdánál lehetnek visszaélések, de visszautasította a vádat, hogy azoknak részese lenne, és felhívta a figyelmet arra, hogy a testületnél a korrupció ellen az elhárítás, a katonai ügyészség, a számvevőszék és a belső biztonsági szolgálat küzd a korrupcióval. Elismerte, hogy nem szegény ember, de elmondta, hogy egyebek között üzletember is volt.

A gárdaparancsnok megnyilvánulása nemcsak önmagában, hanem azért is szokatlan, mert az orosz felső vezetés kerülni szokta, hogy a nyilvánosság előtt kiejtse Navalnij nevét. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a tábornok - aki egyébként korábban 13 éven át Vlagyimir Putyin testőre is volt - nem az elnök tudtával cselekedett. Visszautasította azt a feltevést, hogy Zolotov fizikailag megfenyegette volna. Peszkov "arcátlan hazugságnak" nevezte Navalnij vádjait, kijelentve, hogy különleges estekben a befeketítés ellen "minden eszközzel szabad harcolni".

Zolotov egyébként amerikai kémcsőben előállított készítményhez hasonlította, bohócnak és bábnak nevezte Navalnijt. Mint mondta, az ellenzéki azt a "feladatot kapta", hogy mindent bemocskoljon, és destabilizálja a belpolitikai helyzetet.

Múlt vasárnap egyébként Navalnij követői mintegy 80 városban tiltakoztak a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen. Több megmozdulást a Nemzeti Gárda egységei oszlattak fel.