Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az osztrák kancellár elindítaná az uniós eljárást, és kitenné Orbánékat a Néppártból

2018.09.11. 09:08

Sebastian Kurz támogatja, hogy a jogállami normák megsértése miatt indítsák el az uniós eljárást a magyar kormány ellen. A néppárti osztrák kancellár erről az osztrák közszolgálatnak adott interjújában beszélt hétfő este, ahol azt is leszögezte, 

ha az uniós alapszerződés hetes cikkelye alapján elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell tenni az Európai Néppártból.

Eközben Othmar Karas, az ÖVP európai parlamenti delegációjának vezetője azt mondta, ha a többség az eljárás mellett szavaz, akkor a Fidesz néppárti frakciótagságát fel fogják függeszteni. A markánsan bevándorlásellenes Kurz migrációs kérdésekben rendszerint azonos állásponton van a magyar kormánnyal, de közben

a demokrácia és a jogállamiság nem lehet alku tárgya

Az Európai Parlament kedden kezdődő plenáris ülésének fő napirendi pontja a Sargentini-jelentésről való szavazás lesz. A holland zöldpárti politikus által összeállított jelentés azt ajánlja, hogy a magyar kormányt idézzék a nemzeti kormányok testülete (a Tanács) elé, amiért rendszerszinten megsérti a demokrácia és a jogállamiság uniós alapszerződésben is rögzített értékeit. 

A kulcsfontosságú szavazás előtti napon maga Orbán Viktor is felszólal az Európai Parlamentben, hét perce lesz arra, hogy meggyőzze igazáról a képviselőket. A magyar miniszterelnök egyébként kedden rövid videóban üzent haza, hogy elindul Strasbourgba, hogy a "bevándorláspárti képviselők" többsége előtt "megvédje Magyarországot, a magyar embereket". 

A kétharmados többséget igénylő szavazás kimenetele igen bizonytalan, mivel a kétharmadhoz elengedhetetlen lenne az európai Néppárt képviselőinek tömeges átszavazása is; viszont a Fidesz saját pártcsaládja mélyen megosztott abban a tekintetben, hogy valóban rendszerszintű veszélyben van-e a magyar demokrácia.  

A Fidesz egyelőre a Néppárt tagjaként készül a jövő évi választásokra, de mivel maga is a bevándorlást tartja a központi politikai kérdésnek, nem lenne akkora meglepetés, ha végül a várhatóan nagyot szakító bevándorló- és idegenellenes pártokkal alakítania új frakciót. Erre a fogadókészség az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részéről meg is lenne: a kormánykoalíció jobboldali populista tagjának elnöke, Heinz-Christian Strache alkancellár hétfőn írta egy Facebook-posztban, hogy

szívesen dolgozna együtt Orbán Viktorral és a Fidesszel egy közös európai parlamenti frakcióban.

(via 444.hu)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?