Albert, Lipót
3 °C
12 °C

215 km/órás széllökésekkel közeledik Florence

2018.09.12. 20:39

Négy autópályát is egyirányúsítottak a dél-karolinai hatóságok, hogy ezzel is segítsék azokat, akik a közeledő Florence hurrikán elől menekülnének el az Egyesült Államok dél-keleti partvidékén. 1,7 millió embert szólítottak fel arra, hogy kötelezően hagyja el otthonát Észak- és Dél-Karolinában, valamint Virginiában.

A most 4-es kategóriájú Florence 215 km/h-s széllökésekkel érkezhet meg a partokhoz. A szakemberek szerint a hurrikán kicsit ugyan csendesülhet is, de várhatóan 5-ös erősségű lesz, mire odaér. Meteorológusok szerint sokan még életükben nem néztek szembe ilyen veszélyes viharral az érintett területeken élők közül.

A BBC szerint szerdán már Georgiában is rendkívüli állapotot hirdettek ki, ahogy korábban Észak- és Dél-Karolinában, Virginiában, Marylandben és Washingtonban is.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó figyelmeztetett, hogy katasztrofális lehet a helyzet, több tízezer épületet önthet el a víz. A Twitterén Donald Trump amerikai elnök is arra kérte a vihar útjában élőket, hogy tartsák be a hatóságok felszólításait.

A szakértők szerint azért különösen veszélyes a hurrikán, mert lelassulva közel három napig pusztít majd Észak- és Dél-Karolina mentén, mielőtt délre fordulva Georgia felé haladna tovább. Az észak-karolinai hatóságok amiatt is aggódnak, hogy a Florence hurrikán várhatóan egy atomerőmű közelében, Southport városkánál ér partot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?