Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Újra bevezetik a testi fenyítést egy amerikai iskolában

2018.09.13. 10:05 Módosítva: 2018-09-13 10:39:35

Egy Georgia állambeli iskolában a jövőben ismét megengedik a tanároknak a diákok testi fenyítését. A 4 ezer lakosú Hephzibah városában található School of Innovation and the Classics (GSIC) maga jelentette be, hogy a szülők közel harmada egyezett bele gyermekük megverésébe. Aki megsérti az iskola szabályait, azt elfenekelhetik az erre a célra rendszeresített, mángorlófához hasonlatos eszközzel. 

Az iskolai szabályzat pontosan leírja a fenyítés menetét. A diáknak előre kell hajolnia, ami közben két kezével a padra vagy saját térdére támaszkodik, a tanár pedig a fenekére méri az ütéseket. A közlemény szerint a fenekeléshez használt eszköz (Paddle) mintegy 60 centiméter hosszú és 15 centiméter széles, de nem lehet két centiméternél vastagabb. Minden diák legfeljebb 3 "suhintást" kaphat egy-egy szabályszegésért. 

Iskolánkban nagyon fontosnak tartjuk a fegyelmet. Amíg az intézményben alkalmazták a testi fenyítést, addig nem tapasztaltuk azokat a jelenségeket, amelyekkel ma kell szembesülnünk

- indokolta a döntést Judy Boulineau, az iskola főfelügyelője a CBS-nek. Amelyik gyereknek a szülei nem járultak hozzá a fenekeléshez, azokat szabályszegés esetén több napra kitiltják az iskolából.

A gyerekek bottal verését az Egyesült  Államok 19 államában továbbra is lehetővé teszi a törvény. 1977-ben az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága úgy döntött: az iskolai testi fenyítés nem sérti az alkotmány VIII. kiegészítését, ami a  kegyetlen és szokatlan büntetéseket alkalmazását tiltja.

mai napig  erre a bírósági határozatra  hivatkozva nem lehet országos szinten tiltani a testi fenyítést az iskolákban.  A múltszázadi technikát azzal próbálták korszerűvé tenni, hogy csak azokat a gyerekek rendszabályozzák meg a fenekelő falapáttal, akiknek a szülei ebbe beleegyeztek.  

Tavaly három texasi iskolában szavazott a szülők egy része a testi fenyítés visszaállítása mellett. Idén viszont Dél-Karolina állam egyik megyéjében az iskolafelügyelet tiltotta meg a diákok verését annak ellenére, hogy a szülők gyermekeik elfenekelése mellett voltak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?