Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elkaptak egy embert a svéd koronaékszer-lopási ügyben

2018.09.13. 10:59

Őrizetbe vettek egy embert a svéd koronaészker-lopási ügyben - közölte a svéd ügyészség.

A lopás még a nyáron történt: a tolvajok egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a svédországi Strängnäs katedrálisából az ott eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát.

Motorcsónakon hagyták el a helyszínt, amely néhány száz méterrel távolabb, a Malaren tavon várt rájuk. A temetési szertartásra készített királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek díszítik. Az 1625-ben meghalt királyné koronája is aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, az ékszereket csak később helyezték vitrinbe. Egyelőre nem találták meg az ellopott nemzeti kincseket, amelyek ismertségük miatt gyakorlatilag eladhatatlanok.

Nem ez az első koronaékszer-lopásos ügy az országban, mert 2013-ban a III. János svéd király temetési szertartásán használt koronát és jogart lopták el Västerasból, ezeket később egy információ révén megtalálták szemeteszsákokban egy autópálya mellett.

(MTI)