Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az EU közzétette az óraátállítás eltörlésével kapcsolatos tervet

2018.09.13. 09:35 Módosítva: 2018-09-13 09:46:25

Az Európa Bizottság javasolja, hogy szüntessék meg az egész EU-ra kiterjedő szezonális óraátállítást, ugyanakkor a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása miatt ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt, írja a portfolio.hu a bizottság döntését idézve. 

Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos elmondta, a javaslatuk értelmében 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, és már most felkérték a tagállamokat, tegyék meg a szükséges előkészületeket. 

Jövő áprilisig minden tagállam jelezné, hogy hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást akarja-e alkalmazni. A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállás a terv szerint 2019. március 31-én lenne.  Ezután a téli időszámításra való átállást választó tagállamok 2019. október 27-én egy utolsó szezonális óraátállítást még alkalmazhatnak. 

Az utóbbi időpont után az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazása nem lehetséges.

A tervet az Európa Parlamentnek és a Tanácsnak kell elfogadnia 2019 márciusáig. A kezdeményezés tudományos hátteréről ebben a cikkünkben írtunk

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?