Olivér
4 °C
8 °C

Rohamosan romlik a humanitárius helyzet Jemenben

2018.09.13. 18:22 Módosítva: 2018-09-13 18:38:51

Rohamosan romlott a humanitárius helyzet Jemenben, amióta a béketárgyalások zátonyra futottak a hétvégén és kiéleződtek a harcok – közölte az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora Genfben.

A helyzet drámaian romlott az utóbbi napokban. A családok teljes rettegésben élnek a bombázás, ágyúzás és légicsapások miatt

– mondta Lise Grande. Az ENSZ-koordinátor szóvá tette az élelmezési helyzetet is. „A Hodeidában működő malmok milliókat juttatnak élelemhez. Különösen a vörös-tengeri malom miatt aggódunk, amelyben jelenleg 45 ezer tonna élelmiszert tárolnak, ami 3,5 millió embernek elég egy hónapra. Ha a malmok megrongálódnak, vagy megsemmisülnek, a humanitárius károk kiszámíthatatlanok lesznek.”

A konfliktus élő pokollá változtatta Jement a gyermekek számára

– jelentette ki Meritxell Relano, az UNICEF jemeni képviselője. „Becslések szerint 1,8 millió gyerek alultáplált az országban. Hozzávetőleg 400 ezren közülük súlyosan alultápláltak, s az életben maradásért kell megküzdeniük minden nap.”

A Genfben közvetítőkön keresztül tervezett megbeszélések a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a Szanaát és Jemen kiterjedt területeit ellenőrző síita húszi felkelők küldöttsége között szombatra hiúsultak meg, mert az utóbbi delegáció nem érkezett meg a konferenciára.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?