Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Feketét csináltak a fehér diákból, hogy kozmopolitábbnak tűnjön az egyetem

2018.09.13. 17:09
Kénytelen volt bocsánatot kérni egy francia művészeti akadémia, mert a diákjaik egy részének befeketítették az arcát a promófotókon, hogy nemzetközibbnek tűnjön az intézmény. Azt gondolták, így vonzóbbak lesznek az amerikaiaknak.

A feketére maszkírozott fehér figurája, a „blackface” ismerős lehet a filmtörténetből is, csak akkor tényleg befestették a fehér színészeket feketére, mint Rémusz bácsit a magyar verzióban, nem gyengécske photoshoppal nyomták, másrészt meg többnyire volt egy nagy adat rasszizmus a dologban, mert csak nem fognak már négereket kamerázni, ha lehet fehéreket is. Ehhez képest a lyoni művészeti akadémia most éppen a sokszínűségét akarta kifejezni, csak mivel a magánintézménybe igazából csak fehérek járnak, gondolták, ők is jók lesznek feketének jobb híján.

Az Emile Cohl Akadémia most a diákok múzeumlátogatásáról készült fotókkal akarta marketingelni magát az Egyesült Államokban, mivel a közeljövőben amerikai fakultást nyitnak. Az eredeti képen még mindenki fehér volt, az amerikai közegnek szóló marketinganyagban azonban három diák arcát digitálisan elsötétítették, plusz odavarázsoltak még két színesebőrű hallgatót a biztonság kedvéért – írja a Guardian.

Miután elég sok támadást kaptak a közösségi médiában, hogy a fotó manipulálása helyett inkább felvehetnének fekete diákokat is, az intézmény vezetője bocsánatot kért. Antoine Rivière azt mondta, a képet az amerikai ügynökség változtatta meg, ő csak akkor szembesült vele, amikor beszélt az egyik végzős hallgatóval, akinek megváltoztatták a bőrszínét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?