Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Már négy halottja van a Florence hurrikánnak

2018-09-15T004955Z 1690335913 RC11CBFE6330 RTRMADP 3 STORM-FLORE
2018.09.14. 22:36 Módosítva: 2018.09.14. 22:50

Péntek estére négyre nőtt a Florence hurrikán halálos áldozatainak száma Észak-Karolinában.

A hurrikán 1-es erősségű trópusi viharként, nagyon lassan halad az állam belseje felé – jelentette pénteken az amerikai Országos Hurrikán Központ alapján az MTI. Ebben az államban eddig több mint kétszáz embert mentettek ki, ők a kötelező evakuálás ellenére is otthonaikban maradtak. Legalább ennyien várnak még arra, hogy kimentsék őket a víz alá került otthonaikból. A mentésben a Nemzeti Gárda négyezer tagja segédkezik.

Az észak-karolinai Wilmingtonban péntek délután egy édesanya és a kisbabája szörnyet halt, amikor a vihar kicsavarta óriási fa rádőlt a házukra, jelentette be a város rendőrsége. A család harmadik tagját, az édesapát súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

A Reuters információi szerint a harmadik haláleset Pender megyében történt. Egy szívinfarktust kapó nő riasztotta a mentőket, de az utakra dőlt fák miatt a segítség nem ért ki időben a nőhöz, már holtak találták meg.

A negyedik haláleset Lenoir megyében történt, mikor egy férfi megpróbált bekapcsolni egy genetárort, közölte az NBC News.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint Észak-és Dél-Karolina part menti településein derékig érő víz hömpölyög az utcákon, nagyjából 80 centiméternyi eső esett, és várhatóan vasárnapig nem is áll el az eső. Észak-és Dél-Karolinában csaknem hatszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. A kötelező kiürítés a keleti parti államokban változatlanul érvényben van, már ahol még el lehet menekülni a vihar ereje elől. Észak-és Dél-Karolinában, Georgiában, Virginiában és Marylandben

1,7 millió embert érint az evakuálás, és a keleti parton most vagy az elkövetkező napokban mintegy tízmilliónyian szenvednek a vihartól.

A vihar ereje ugyan enyhült, ám Florence változatlanul életveszélyes, a szakemberek "katasztrofális" áradásokat jeleznek előre. A szél 150-170 kilométeres sebességgel többméteresre korbácsolja az Atlanti-óceán hullámait. Az Egyesült Államok keleti partvidékén eddig 1100 repülőjáratot töröltek, Georgia, Észak-és Dél-Karolina reptereit lezárták. A Virginiában lévő Reagan repülőtér még fogad és indít járatokat.

Közben Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster is sajtóértekezletet tartott. Kijelentette: a vihar idején fosztogatókkal szemben a legszigorúbban eljárnak. A kormányzó egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy hidak váltak járhatatlanná, és utakat mosott el az áradat, valamint az áradások mellett földcsuszamlásokra is kell számítani.

Nyitókép: Eduardo Munoz/Reuters

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport