Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Már négy halottja van a Florence hurrikánnak

2018-09-15T004955Z 1690335913 RC11CBFE6330 RTRMADP 3 STORM-FLORE
2018.09.14. 22:36 Módosítva: 2018-09-14 22:50:35

Péntek estére négyre nőtt a Florence hurrikán halálos áldozatainak száma Észak-Karolinában.

A hurrikán 1-es erősségű trópusi viharként, nagyon lassan halad az állam belseje felé – jelentette pénteken az amerikai Országos Hurrikán Központ alapján az MTI. Ebben az államban eddig több mint kétszáz embert mentettek ki, ők a kötelező evakuálás ellenére is otthonaikban maradtak. Legalább ennyien várnak még arra, hogy kimentsék őket a víz alá került otthonaikból. A mentésben a Nemzeti Gárda négyezer tagja segédkezik.

Az észak-karolinai Wilmingtonban péntek délután egy édesanya és a kisbabája szörnyet halt, amikor a vihar kicsavarta óriási fa rádőlt a házukra, jelentette be a város rendőrsége. A család harmadik tagját, az édesapát súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

A Reuters információi szerint a harmadik haláleset Pender megyében történt. Egy szívinfarktust kapó nő riasztotta a mentőket, de az utakra dőlt fák miatt a segítség nem ért ki időben a nőhöz, már holtak találták meg.

A negyedik haláleset Lenoir megyében történt, mikor egy férfi megpróbált bekapcsolni egy genetárort, közölte az NBC News.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint Észak-és Dél-Karolina part menti településein derékig érő víz hömpölyög az utcákon, nagyjából 80 centiméternyi eső esett, és várhatóan vasárnapig nem is áll el az eső. Észak-és Dél-Karolinában csaknem hatszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. A kötelező kiürítés a keleti parti államokban változatlanul érvényben van, már ahol még el lehet menekülni a vihar ereje elől. Észak-és Dél-Karolinában, Georgiában, Virginiában és Marylandben

1,7 millió embert érint az evakuálás, és a keleti parton most vagy az elkövetkező napokban mintegy tízmilliónyian szenvednek a vihartól.

A vihar ereje ugyan enyhült, ám Florence változatlanul életveszélyes, a szakemberek "katasztrofális" áradásokat jeleznek előre. A szél 150-170 kilométeres sebességgel többméteresre korbácsolja az Atlanti-óceán hullámait. Az Egyesült Államok keleti partvidékén eddig 1100 repülőjáratot töröltek, Georgia, Észak-és Dél-Karolina reptereit lezárták. A Virginiában lévő Reagan repülőtér még fogad és indít járatokat.

Közben Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster is sajtóértekezletet tartott. Kijelentette: a vihar idején fosztogatókkal szemben a legszigorúbban eljárnak. A kormányzó egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy hidak váltak járhatatlanná, és utakat mosott el az áradat, valamint az áradások mellett földcsuszamlásokra is kell számítani.

Nyitókép: Eduardo Munoz/Reuters

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?