Aliz
6 °C
14 °C

Szigorú szankciót ígér Washington a novicsok miatt

2018.09.14. 13:24

Orosz pénzintézetek elleni szankciókat vezet be az Egyesült Államok azután az interjú után, amelyet az a két férfi adott, akit az Egyesült Királyság azzal vádol, hogy ők hajtották végre idegméreggel a támadást Salisburyben az egykori kettős ügynök katonai hírszerző Szergej Szkripal és lánya ellen.

Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov csütörtökön interjút adtak az orosz állami RT televíziónak, ahol elmondták: ők csupán turistáskodni voltak Nagy-Britanniában, Salisburybe is azért mentek, mert egy ismerősük megtekintésre érdemesnek mondta. Az idegméreggel – a novicsokkal – végrehajtott támadáshoz – amelyben a 66 éves Szkripal és 30 éves lánya megsérült, de túlélték, jelenleg ismeretlen helyen őrzik őket a brit hatóságok – nincsen közük. A britek hazugnak és sértőnek nevezték a két férfi nyilatkozatát.

Az orosz fél alaptalan híresztelésnek minősíti London állítását, amely szerint a két férfi az orosz hírszerzés tagja lenne. (A szervezetet a sajtóban általában orosz rövidítése alapján GRU-nak nevezik a szervezetet, bár ilyen néven a szovjet időkben létezett, jelenlegi nevéből – az Orosz Föderáció Fegyveres Ereje Vezérkarának Igazgatósága – nincs bevett rövidítés.)

Az Egyesült Államok augusztus végén vezetett be szankciókat a novicsok kapcsán, a második, még szigorúbbnak mondott intézkedésre akkor kerül sor, ha az orosz fél nem enged megfigyelőket a laboratóriumaiba és nem garantálja, hogy sehol sem veti be a harci idegmérget. Moszkva visszautasítja, hogy lenne készlete a szovjet időkben kidolgozott novicsokból, amelyből szerinte a nyugatiaknak is lehetnek készletei, akár az egykori Varsói Szerződés tagállamaiból.

Washington ígérete szerint a szankciók komolyan érintik az orosz pénzintézetek további külföldi tranzakcióinak korlátozásán keresztül a Kremlt.

Nem véletlen, hogy Oroszország mind gyakrabban beszél arról, hogy a nemzetközi ügyletekben kerülni kellene a dolláralapú elszámolásokat. Ez már az Eurázsiai Gazdasági Unió legutóbbi, kirgizisztáni ülésén is felmerült. (Ezen nem, de az ezzel egy időben tartott Türk Tanács ülésén Orbán részt vett Kirgizisztánban.)

A Newsru.com cikke szerint ez hosszabb távon azt eredményezheti, hogy Oroszország pénzügyi területen is mind szorosabb kapcsolatot épít ki Kínával, és az áruforgalom elszámolásában egyre nagyobb teret kaphat a térségben a jüan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?