Salvini: Néhány hónap múlva Orbán Viktorral együtt kormányozzuk Európát

2018.09.14. 20:11

"Meggyőződésem, hogy néhány hónap múlva Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt kormányozzuk Európát" - jelentette ki az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral Bécsben tartott találkozója után.

Az olasz tárcavezető hangsúlyozta: "a Magyarország, illetve a magyar nép ellen tervezett uniós szankciók politikailag motiváltak és őrültséget jelentenek". 

Az osztrák szabadságpárti Heinz-Christian Strache kijelentette: Orbán Viktor "tiszteletet és köszönetet érdemel" azért, mert 2015-ben megvédte és biztosította az EU külső határait, amikor minden más ország ezen a téren kudarcot vallott. Hangsúlyozta: a jelenlegi - osztrák - uniós elnökség olyan Európát akar, amely megvédi magát. Strache ezért Ausztria teljes támogatásáról biztosította Olaszországot és azokat az uniós tagállamokat is, amelyek az EU külső határa mentén helyezkednek el. "Ezeket az országokat nem szabad cserben hagyni" - tette hozzá. 

A két jobboldali politikus pártjaik, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az olasz Liga további együttműködését jelentette be a jövő májusban esedékes európai parlamenti (EP-) választások előtt. 

"A jövő évi választáson teljesen megváltoztatjuk Európát, s elűzzük a szocialistákat az európai kormányokból" - hangoztatta az APA szerint Salvini. "Sok más párttal, országgal és kormánnyal dolgozunk azon, hogy jövő májusban megváltoztassuk a kontinens történelmét" - tette hozzá az olasz belügyminiszter. Az osztrák alkancellár ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az FPÖ tovább kívánja mélyíteni és erősíteni az együttműködést a Ligával.

Salvini szintén Bécsbenrabszolgáknak nevezte a migránsokat, ezzel kiborítva a luxemburgi külügyminisztert, aki leállította Salvinit, és káromkodott is.

További hírek a bécsi konferenciáról:

  • Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter szerint az Európai Unió elhamarkodottan vetette el azt az elképzelést, hogy Észak-Afrikában gyűjtőtáborokat hozzanak létre az Európába kívánkozó  migránsok számára. Kickl bizakodik, hogy sikerül megegyezni az ügyben az illetékes államokkal.
  • A miniszter egy másik felvetése szerint a tengeren kimentett migránsokat menedékkérelmük elbírálásáig a mentőszervezetek hajóin kellene tartani. Kickl úgy fogalmazott, hogy "ez azzal az előnnyel is járna, hogy ezeket a hajókat az embercsempészet szempontjából  erre az időre kivonnák a forgalomból". A belügyminiszter szerint a menekültstátuszra jogosultak kiválasztása mindössze pár napot venne igénybe, s ilyen módon minden 100 menedékkérőből csak 10 léphetne Európa területére. Mindenkit biztosított, hogy a hajókon jó ellátást kapnak a migránsok.
  • Matteo Salvini olasz belügyminiszter kijelentette: egyetért a javaslattal, ugyanakkor élcelődve megjegyezte, "az ember ellen vizsgálatot indíthatnak, ha fogságban tart másokat". A tárcavezető ellen a palermói ügyészség vizsgálatot folytat a többi között hivatali visszaélés, a személyi szabadságtól való jogellenes megfosztás súlyos esete, s törvénytelen őrizetbe vétel címén, mert Salvini utasítására az olasz parti őrség napokon át nem engedett le száznál több migránst a Diciotti nevű hajójáról.


  • Tippek
  • Bankszámla