Vádalkut köt Trump volt kampányfőnöke

2018.09.14. 16:42

Donald Trump volt kampányfőnöke, Paul Manafort belement a vádalkuba a hétfőn kezdődő második pere előtt, írja többek között a CNN és más amerikai lapok is. Bírósági dokumentumok szerint két vádpontban, az Egyesült Államok elleni összeesküvésben és az igazságszolgáltatás akadályozásában vallja majd magát bűnösnek a pénteki előzetes meghallgatáson.

Manafortot augusztusban már egy másik perben nyolc rendbeli adó-, és banki csalásban, külföldön tartott bankszámlák eltitkolásában bűnösnek mondta ki egy virginiai esküdtszék. Az ukrajnai és orosz oligarchákkal üzletelő, a Putyinnal szövetséges Viktor Janukovicsnak tanácsot adó Manafort ezekért akár 80 év börtönt is kaphat, de szakértők szerint minimum tíz évre lecsukják.

A második perben olyan vádpontok voltak ellene, mint az Egyesült Államok elleni összeesküvés, külföldi kormány érdekében folytatott be nem jelentett lobbitevékenység, tanú befolyásolása és hamis tanúzás. Ezekért akár további 15-20 év börtönt kaphatott volna. Az esküdtszék tagjait hétfőn kezdték volna kiválasztani, de ha Manafort tényleg vádalkut köt, akkor a per már nem kezdődik meg.

A héten már több amerikai lap is arról írt, hogy Manafort és ügyvédei peren kívüli megegyezésre készülhetnek a Trump kampány és az oroszok esetleges összejátszását vizsgáló Robert Mueller különleges ügyésszel. Mueller vizsgálata során derült fény Paul Manafort pénzügyi visszaéléseire, amelyeket még évekkel azelőtt követett el, hogy Donald Trumpnak dolgozott volna 2016-ban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi szerepel a vádalkuban, de Manafort megegyezése újabb rossz hír Trumpnak, miután kampánycsapatának több volt tagja, legutóbb pedig egy másik ügyben volt ügyvédje is vádalkut kötött. Michael Cohen azt állította, hogy közvetlenül Trumptól kapott utasítást, hogy komoly összegekkel vásárolja meg a hallgatást Trump két nőügyében.

Az augusztusban Cohent a vádalku miatt bíráló Trump Manafortot dicsérte az első ítélet után. Szerinte volt kampányfőnöke jó ember, és nagyon szomorú miatta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azoknak a vádpontoknak, amelyekben a kampányszakembert bűnösnek találták, nincs közük az oroszokkal a kampányidőszakban történt egyezkedésekhez.

Manafort viszont jelen volt azon a Trump Towerben tartott találkozón, amire az akkori elnökjelölt fia, Donald Jr. a Hillary Clinton ellen ígért terhelő információk belengetése után ment el találkozni egy orosz ügyvédnővel. Mueller azt is vizsgálja, hogy ezen a találkozón történt-e összejátszás az oroszokkal.  • Hírek
  • Támogatások