Erzsébet
1 °C
4 °C

Megvan a svéd választások hivatalos eredménye

2018.09.16. 16:34 Módosítva: 2018-09-16 16:42:41

Közzétették vasárnap Svédországban a múlt heti parlamenti választások végeredményét: a győztes a kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt lett 28,3 százalékkal, a második helyen a jobbközép Mérsékelt Párt végzett 19,8 százalékkal, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) pártja pedig a harmadik legnagyobb erővé küzdötte fel magát a voksok 17,5 százalékával.

A választási részvétel 87,2 százalék volt.

Sem a baloldali blokk - a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese -, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett egyedül többséget a 349 fős parlamentben.

Az SD támogatottsága jelentősen nőtt az előző, 2014-es választáshoz képest, amikor a voksok 12,9 százalékát szerezte meg. Az idei eredményükkel akár a "királycsináló" szerepébe is kerülhetne a magát a politikai fősodortól élesen elkülönítő párt, de eddig mindenki kizárta, hogy hajlandó lenne együttműködni vele a parlamentben.

A kormányalakítás kimenetele így jelenleg bizonytalan, a patthelyzet miatt a tárgyalások akár hetekig is elhúzódhatnak.

A választás után Jimmie Akesson, az SD vezetője, - bár a voksok legalább 20 százalékára számított - bejelentette, hogy pártja a választások győztese. "Hatalmas befolyásra tettünk szert abban, hogy mi fog történni Svédországban az elkövetkező hetekben, hónapokban és években" - mondta Akesson párttársainak.

Az SD vezetője felajánlotta Ulf Kristerssonnak, a jobbközép blokk miniszterelnök-jelöltjének, hogy lépjen koalícióra pártjával. Kristersson ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy "egy náci gyökerű párt soha nem lesz képes felajánlani semmilyen felelős dolgot, csak gyűlöletet". A jobbközép miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor lemondásra szólította fel Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfőt, és azt hangoztatta, hogy először őt illeti meg a jog, hogy megkísérelje a kormányalakítást.

Löfven visszautasította Kristersson felszólítását, és kijelentette, hogy továbbra is miniszterelnök kíván maradni. A szociáldemokraták a választási patthelyzetet követően bejelentették, hogy a hagyományos választói blokkokon átívelő kormányt szeretnének alakítani, de annak lehetőségét ők is kizárták, hogy a Svéd Demokratákkal tárgyaljanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?