Ödön
2 °C
11 °C

Szexuális zaklatással vádolja egy nő Trump konzervatív főbírójelöltjét

2018.09.16. 23:31 Módosítva: 2018-09-17 00:45:30

A Washington Postnak adott interjúban névvel is vállalta egy nő, hogy tinédzser korukban meg akarta erőszakolni őt Brett Kavanaugh, akit Donald Trump a nyáron a legfelsőbb bíróság tagjának jelölt.

Christine Blasey Ford, a Palo Alto egyetem 51 éves pszichológus professzora a lapnak azt mondta: az eset 1982-ben történt. Ő ekkor 15 éves volt, Kavanaugh pedig 17. Kavanaugh a bethesdai Georgetown Preparatory Schoolba járt, a nő pedig egy közeli high schoolba.

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh

A nő úgy emlékezett: egy házibuliban voltak, ahol Kavanaugh és egy barátja részegek voltak. A két fiú egy szobában támadt rá, ahonnan nem engedték ki. Miközben a másik fiú figyelte az ajtót, Kavanaugh az ágyra kényszerítette, és először a ruhán keresztül simogatta a testét, majd megpróbálta levenni róla a ruhát és az alatta lévő, egyrészes fürdőruhát.

Amikor a lány kiabálni akart, Kavanaugh a tenyerével betapasztotta a száját. "Arra a gondoltam, hogy véletlenül akár meg is ölhetne" - mondta az interjúban a nő.

Christine Blasey Ford azt mondta: amikor júliusban megtudta, hogy Donald Trump Kavanaugh-t jelöli  a legfelsőbb bíróság tagjának, rátörtek a régi rossz emlékek, és az esetet megírta a kongresszus demokrata képviselőjének, Anna Eshoonak és Dianne Feinstein szenátornak.

A Washington Post cikkének megjelenése után Feinstein azt közölte: támogatja Ford elhatározását, hogy a történetét megosztotta a nyilvánossággal, az ügyet innentől az FBI-nak kell kivizsgálnia. A demokraták kezdettől ellenzik Kavanaugh jelöltségét a posztra. 

A tinédzserkorban elkövetett szexuális zaklatás vádja már a múlt héten felmerült, akkor még nem fedte fel kilétét Christine Blasey Ford. A most 53 éves Kavanaugh akkor kategorikusan tagadta a vádakat. Azt mondta: sem iskoláskorában, sem semmikor nem tett ilyet.

A legfelsőbb bíróság tagjának jelölt, konzervatív Brett Kavanaugh egy korábbi beszédében a törvény betű szerinti betartását ígérte. Külön kiemelte, hogy Washington DC-ben családjával együtt egy katolikus közösség tagja. A legfelsőbb bírói kinevezés egy életre szól, és az amerikai politikai és közéletben rendkívül fontos döntés, a szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis az amerikai életet meghatározó, kötelező erejű döntéseket hoz. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?