Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nacionalista tüntetők csaptak össze rendőrökkel Kijevben a főügyészség előtt

2018.09.17. 16:02

Nacionalista érzelmű tüntetők csaptak össze ukrán rendőrökkel egy tiltakozó akció miatt Kijevben a főügyészség épületénél hétfőn, amiben hét rendőr sérült meg, írja az MTI.

A kijevi rendőrség közleménye szerint a dulakodás akkor kezdődött, amikor a tüntetők egy agresszív csoportja megpróbált behatolni a főügyészség épületébe, állítólag gázsprayjel is fújták a rendőröket. Bentről tűzoltókészülékkel próbálták a tüntetőket kint tartani, amire válaszul ők köveket dobáltak, és szemetes kukákat is felgyújtottak. 

A hatóságok garázdaság és hatósági személyek veszélyeztetése miatt indítottak eljárást.

A 112.ua helyi hírportál beszámolója szerint megtámadták az oroszbarátnak tartott NewsONE ukrán tévé stábját is: az élő bejelentkezés alatt megdobálták őket tojásokkal, egy ismeretlen nő pedig arcul ütötte a stáb egyik női tagját. A hatóságok eljárást indítottak az újságírói munka akadályoztatása miatt.

000 1960AM
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Több nacionalista szervezet, köztük az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a Szabadság párt, a Szics és a Jobboldali Szektor (PSZ) aktivistái, amiatt vonultak a főügyészség elé tiltakozni, hogy a múlt héten Ukrajna kiadta Oroszországnak Tyimur Tumgojevet, egy ingusföldi származású férfit, akit Oroszország szíriai harci cselekményekben való részvétellel gyanúsít. Tumgojevet 2016 nyarán a kelet-ukrajnai Harkiv repülőterén vették őrizetbe az ukrán hatóságok. A férfi a 112.ua értesülése szerint kétszer is - 2016-ban és 2017-ben - politikai menedéket kért Ukrajnában, de az ukrán migrációs hivatal mindkétszer elutasította a kérelmét. Egyes források szerint tagja a Donyec-medencei konfliktusban részt vevő egyik ukrán oldalon harcoló önkéntes alakulatnak, ugyanakkor a főügyészség azt állítja, hogy sohasem szolgált a kelet-ukrajnai műveletekben.