Menyhért, Mirjam
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nacionalista tüntetők csaptak össze rendőrökkel Kijevben a főügyészség előtt

2018.09.17. 16:02

Nacionalista érzelmű tüntetők csaptak össze ukrán rendőrökkel egy tiltakozó akció miatt Kijevben a főügyészség épületénél hétfőn, amiben hét rendőr sérült meg, írja az MTI.

A kijevi rendőrség közleménye szerint a dulakodás akkor kezdődött, amikor a tüntetők egy agresszív csoportja megpróbált behatolni a főügyészség épületébe, állítólag gázsprayjel is fújták a rendőröket. Bentről tűzoltókészülékkel próbálták a tüntetőket kint tartani, amire válaszul ők köveket dobáltak, és szemetes kukákat is felgyújtottak. 

A hatóságok garázdaság és hatósági személyek veszélyeztetése miatt indítottak eljárást.

A 112.ua helyi hírportál beszámolója szerint megtámadták az oroszbarátnak tartott NewsONE ukrán tévé stábját is: az élő bejelentkezés alatt megdobálták őket tojásokkal, egy ismeretlen nő pedig arcul ütötte a stáb egyik női tagját. A hatóságok eljárást indítottak az újságírói munka akadályoztatása miatt.

000 1960AM
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Több nacionalista szervezet, köztük az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a Szabadság párt, a Szics és a Jobboldali Szektor (PSZ) aktivistái, amiatt vonultak a főügyészség elé tiltakozni, hogy a múlt héten Ukrajna kiadta Oroszországnak Tyimur Tumgojevet, egy ingusföldi származású férfit, akit Oroszország szíriai harci cselekményekben való részvétellel gyanúsít. Tumgojevet 2016 nyarán a kelet-ukrajnai Harkiv repülőterén vették őrizetbe az ukrán hatóságok. A férfi a 112.ua értesülése szerint kétszer is - 2016-ban és 2017-ben - politikai menedéket kért Ukrajnában, de az ukrán migrációs hivatal mindkétszer elutasította a kérelmét. Egyes források szerint tagja a Donyec-medencei konfliktusban részt vevő egyik ukrán oldalon harcoló önkéntes alakulatnak, ugyanakkor a főügyészség azt állítja, hogy sohasem szolgált a kelet-ukrajnai műveletekben.