Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szíriai szövetségese lőtte ki az orosz katonai repülőt

2018.09.18. 05:39 Módosítva: 2018.09.18. 07:40

Oroszoktól vett rakétákkal lőtte ki a szíriai légelhárítás azt az orosz katonai szállítót, amely fedélzetén 14 fővel tűnt el keddre virradóan a Földközi tengerben, útban a szíriai orosz bázis, Hmeimim felé – írta a Newsru.com.

Az orosz reádiós felderítéshez tartozó Il-20-as  katonai repülőgép elvesztése után az orosz védelmi minisztérium elismerte: azt szíriai szövetségese, Bassar Aszad elnök erői semmisítették meg. Moszkva azonban ezért nem Damaszkuszt, hanem Izraelt okolja: a térségben ugyanis az izraeli légierő hajtott végre támadást az északnyugat-szíriai Latakia ellen. 

A szíriaiak velük szemben vetették be az orosz gyártmányú rakétarendszert, amely az alig 35 kilométerre lévő orosz gépet is elérte. Az orosz védelmi minisztérium képviselője szerint az izraeli gépek közvetlenül a szíriai légelhárítást támadták.

Az orosz védelmi miniszter telefonon beszélt izraeli kollégájával. Szergej Sojgu közölte a szintén még a Szovjetunióban született Avigdor Libermannal:

Oroszország fenntartja magának a jogot a válaszlépésekre Izraellel szemben.

Elképesztően kiszámította Izrael

Igor Konasenkov szerint az izraeli F-16-osok szándékosan az Il-20-as orosz gép közeledtekor támadták az Sz-200-as rendszert, tudván, hogy az orosz katonai gépet nagyobb eséllyel kapják el a rakéták, mint a támadást kiprovokáló izraeli vadászgépeket.

Moszkva ezzel azonban azt állítja, hogy hihetetlen pontos kiszámítottsággal, időzítéssel és a reakciók pontos feltérképezésével hajtotta végre a támadást, ami

páratlan elismerés egy ellenérdekelt fél katonai lépéseit illetően.

Az Il-20 jele akkor tűnt el a radarernyőkről, amikor négy izraeli F-16-os vadászbombázó csapást mért a szíriai hadsereg létesítményeire Latakiában. "Ugyanebben az időben az orosz rádiólokációs légtérfigyelési eszközök rakéták indítását regisztrálták a térségben tartózkodó Auvergne nevű francia fregattról" - tette hozzá a tárca.

A hmejmími orosz légitámaszpontról kutató-mentő műveletet indítottak. 

A CNN már az orosz beismerés előtt azt írta az incidens hátterét ismerő amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte, hogy

az orosz katonai gép járőrözött a tenger felett, és a szíriai légvédelem lőtte le véletlenül, amikor megpróbálta elhárítani az izraeli légitámadást.

Egy másik, ugyancsak névtelenül nyilatkozó tisztségviselő megerősítette a hírtelevíziónak, hogy valóban Izrael hajtott végre légicsapásokat a szíriai hadsereg létesítményeire. A Pentagonnál közben leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze a szíriai légitámadáshoz, de azt nem közölték, hogy ki hajtotta végre őket.

Az izraeli hadsereg a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresését azzal utasította el, hogy nem kommentál külföldi sajtóhíreket.

Hétfőn este a Földközi-tenger irányából rakétacsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia városára. A szíriai légvédelem több rakétát lelőtt. A levegőben megsemmisített rakétákról szóló értesülések érkeztek Homsz, Hama és Tartúsz városokból is. Az el-Majádín libanoni televíziós csatorna tájékoztatása szerint pilótanélküli drónok is részt vettek a mintegy másfélórás támadásban, amelyben legalább tízen megsebesültek.

Zuheir Harbutli szíriai energiaügyi miniszter szerint a támadások miatt megszakadt áramszolgáltatást időközben sikerült helyreállítani Latakiában és az azonos nevű tartományban.

Az al-Ihbaríja állami televízió több hatalmas robbanásról jelentett Latakia ipari körzetéből, ahol a Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió szerint a szíriai kormányerők és a velük szövetséges Irán támogatását élvező milíciák egyik rakétalerakata van.

Izraelt aggasztja Irán és a Hezbollah katonai műveleteinek kiterjedése, amelyekkel Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét támogatják.