Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szíriai szövetségese lőtte ki az orosz katonai repülőt

2018.09.18. 05:39 Módosítva: 2018-09-18 07:40:16

Oroszoktól vett rakétákkal lőtte ki a szíriai légelhárítás azt az orosz katonai szállítót, amely fedélzetén 14 fővel tűnt el keddre virradóan a Földközi tengerben, útban a szíriai orosz bázis, Hmeimim felé – írta a Newsru.com.

Az orosz reádiós felderítéshez tartozó Il-20-as  katonai repülőgép elvesztése után az orosz védelmi minisztérium elismerte: azt szíriai szövetségese, Bassar Aszad elnök erői semmisítették meg. Moszkva azonban ezért nem Damaszkuszt, hanem Izraelt okolja: a térségben ugyanis az izraeli légierő hajtott végre támadást az északnyugat-szíriai Latakia ellen. 

A szíriaiak velük szemben vetették be az orosz gyártmányú rakétarendszert, amely az alig 35 kilométerre lévő orosz gépet is elérte. Az orosz védelmi minisztérium képviselője szerint az izraeli gépek közvetlenül a szíriai légelhárítást támadták.

Az orosz védelmi miniszter telefonon beszélt izraeli kollégájával. Szergej Sojgu közölte a szintén még a Szovjetunióban született Avigdor Libermannal:

Oroszország fenntartja magának a jogot a válaszlépésekre Izraellel szemben.

Elképesztően kiszámította Izrael

Igor Konasenkov szerint az izraeli F-16-osok szándékosan az Il-20-as orosz gép közeledtekor támadták az Sz-200-as rendszert, tudván, hogy az orosz katonai gépet nagyobb eséllyel kapják el a rakéták, mint a támadást kiprovokáló izraeli vadászgépeket.

Moszkva ezzel azonban azt állítja, hogy hihetetlen pontos kiszámítottsággal, időzítéssel és a reakciók pontos feltérképezésével hajtotta végre a támadást, ami

páratlan elismerés egy ellenérdekelt fél katonai lépéseit illetően.

Az Il-20 jele akkor tűnt el a radarernyőkről, amikor négy izraeli F-16-os vadászbombázó csapást mért a szíriai hadsereg létesítményeire Latakiában. "Ugyanebben az időben az orosz rádiólokációs légtérfigyelési eszközök rakéták indítását regisztrálták a térségben tartózkodó Auvergne nevű francia fregattról" - tette hozzá a tárca.

A hmejmími orosz légitámaszpontról kutató-mentő műveletet indítottak. 

A CNN már az orosz beismerés előtt azt írta az incidens hátterét ismerő amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte, hogy

az orosz katonai gép járőrözött a tenger felett, és a szíriai légvédelem lőtte le véletlenül, amikor megpróbálta elhárítani az izraeli légitámadást.

Egy másik, ugyancsak névtelenül nyilatkozó tisztségviselő megerősítette a hírtelevíziónak, hogy valóban Izrael hajtott végre légicsapásokat a szíriai hadsereg létesítményeire. A Pentagonnál közben leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze a szíriai légitámadáshoz, de azt nem közölték, hogy ki hajtotta végre őket.

Az izraeli hadsereg a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresését azzal utasította el, hogy nem kommentál külföldi sajtóhíreket.

Hétfőn este a Földközi-tenger irányából rakétacsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia városára. A szíriai légvédelem több rakétát lelőtt. A levegőben megsemmisített rakétákról szóló értesülések érkeztek Homsz, Hama és Tartúsz városokból is. Az el-Majádín libanoni televíziós csatorna tájékoztatása szerint pilótanélküli drónok is részt vettek a mintegy másfélórás támadásban, amelyben legalább tízen megsebesültek.

Zuheir Harbutli szíriai energiaügyi miniszter szerint a támadások miatt megszakadt áramszolgáltatást időközben sikerült helyreállítani Latakiában és az azonos nevű tartományban.

Az al-Ihbaríja állami televízió több hatalmas robbanásról jelentett Latakia ipari körzetéből, ahol a Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió szerint a szíriai kormányerők és a velük szövetséges Irán támogatását élvező milíciák egyik rakétalerakata van.

Izraelt aggasztja Irán és a Hezbollah katonai műveleteinek kiterjedése, amelyekkel Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét támogatják.