Judit
3 °C
7 °C

ET: Bántalmazták a magyar rendőrök a Szerbiába toloncolt menekülteket

2018.09.18. 08:46 Módosítva: 2018-09-18 15:24:33

Magyarországnak felül kell vizsgálnia a menedékkérők elszállásolását biztosító tranzitzónákra vonatkozó szabályozását, különösen a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának kell véget vetnie – írja az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottságának (CPT) kedden közzétett jelentésére hivatkozva az MTI.

A jelentés az ET szakbizottságának a Röszke és Tompa melletti tranzitzónákban tavaly októberben tett látogatásának tapasztalatait összegzi. A beszámoló szerint

  • a magyar tranzitzónák felszereltsége jó, elfogadható feltételeket biztosít a menedékkérőknek,
  • a magyar hatóságok pedig megfelelően gondoskodnak a helyiségek állapotáról és a higiéniáról,
  • ugyanakkor a bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy valamennyi nemzetközi védelmet kérelmező kénytelen a tranzitzónában maradni mindaddig, amíg menedékkérelmüket elbírálják.

Mint írták, a gyermekes családoknak és a kísérő nélküli kiskorúaknak is ott kell várakoznia, ez pedig elsősorban azért problémás, mert álláspontjuk szerint a helyiségek túlságosan is zárkákra emlékeztetnek, és így a környezet nem tekinthető megfelelőnek a menedékkérők elszállásolásához.

A jelentés szerint a tranzitzónákban a menedékkérők nem panaszkodtak bántalmazásra, a Magyarország területén elfogott és nem sokkal a jelentéstevők érkezése előtt a határ szerbiai oldalára toloncolt illegális bevándorlók közül ugyanakkor sokan azt állították, hogy magyar rendőrök fizikailag bántalmazták őket, amit a delegáció orvosszakértőjének véleménye is alátámasztott.

A bizottság szerint korábban nem folyt olyan eljárás, amely felmérte volna az erőszakos kitoloncolást követő bántalmazás kockázatát, és azt tanácsolta, hogy a magyar hatóságok vessenek véget a bevándorlók visszaküldésének.

Az illetékes magyar hatóságok a jelentésre adott válaszukban azt írták, a jelentés számos, a tényekkel ellentétes állítást tartalmaz, amelyek természete inkább politikai, mintsem szakmai, mire a bizottság elnöke, Mikola Gnatovszkij annyit válaszolt, hogy 

a magyar hatóságok válaszából egyértelműen kitűnik, hogy a jelentésben felvetett aggodalmak továbbra is érvényesek.

Gnatovszkij ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a szakbizottság delegációjának év végén tervezett következő látogatása lehetőséget biztosít a felvetett kulcsfontosságú kérdések megvitatására a helyzet javítása érdekében.

A jelentésre azóta a Belügyminisztérium is reagált: a közlemény szerint Magyarország kormánya határozottan visszautasítja az állításokat, mert mint írták, ez a jelentés egy újabb hazug vádaskodás és nyomásgyakorlás Magyarországra, a magyar határvédelmet pedig azért támadják,

mert el akarják azt venni hazánktól

A magyar rendőrség az uniós és a magyar törvényeket teljes mértékben betartva, eredményesen védi az EU schengeni határát, ezért elfogadhatatlan, hogy a magyar rendőröket

az illegális migránsok, és az őket törvénytelenségekre biztató civil szervezetek valótlan állításaira hivatkozva vádolják.

Végül arról írtak, hogy a bevándorláspárti erők kezdettől a határvédelem és a tranzitzónák megszüntetését várják el Magyarországtól, mert nem megállítani és ellenőrizni, hanem megszervezni akarják a migrációt, de Magyarország így is kitart uniós kötelezettségei és Európa védelme mellett.

Magyarország a schengeni rendelet szabályai és elvárásai szerint továbbra is megvédi az EU külső határát az illegális migrációtól és nem adja át a határvédelmet – emelte ki a közlemény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?