Judit
2 °C
7 °C

Félkatonai szervezet után nyomoz a szlovén rendőrség

2018.09.18. 13:21

Nyomozást indított a szlovén rendőrség egy újabb jobboldali félkatonai alakulat ellen, amely a Kranji Gárda nevet vette fel. Az alakulat egy közösségi oldalon tett közzé három fotót, amelyen nyolc ember teljes katonai felszerelésben AK-47-es gépkarabéllyal gyakorlatozik egy erdőben. Kranj városa Ljubljanától 20 kilométerre északra, a Karavankák, a Kamniki-Alpok és a Júliai-Alpok közötti síkságon fekszik - írta az MTI. 

A képek mindössze egy nappal azután kerültek fel az internetre, hogy ott már megjelent egy olyan videofelvétel és több fénykép, amelyek tanúsága szerint a Maribor melletti Pohorje térség egyik erdejében, nem messze az osztrák határtól néhány száz másik, maszkot és olívazöld egyenruhát viselő férfi gyakorlatozott, egy részük gépkarabéllyal vagy szekercével a kezében.

Az említett alakulat a Stájer Gárda nevet vette fel, a történelmi Stájerország régióra utalva, amely a jelenlegi osztrák-szlovén határ két oldalán terült el. A milícia vezetőjét, Andrej Sisko közismert nacionalista politikust a rendőrség két nappal később az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére való felbujtás gyanújával őrizetbe vette.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a két csoport kapcsolatban áll-e egymással, de Sisko korábban azt mondta: a Stájer Gárdához hasonló fegyveres milíciát kíván létrehozni az összes szlovén régióban.

A Facebook-oldalon csak egy napig voltak fent a Kranji Gárda fotói, helyettük jelenleg az az üzenet olvasható, hogy készítői mindössze azt próbálták felmérni, hogy a tömegmédia hogyan reagál a képekre. A rendőrség ennek ellenére nyomozást indított az oldal készítője és az azon megjelent tartalom ellen, de még senkit nem vett őrizetbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?