Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A marokkói rendőrök ismét rajtaütöttek a menekültek ideiglenes táborain

2018.09.18. 11:45 Módosítva: 2018-09-18 11:46:02

Európába készülő menekültek és migránsok ideiglenes táboraira csapott le a marokkói rendőrség Tanger kikötővárosban és a közeli erdőkben, közölték jogvédő szervezetek. 

Ezekben a táborokban több száz olyan ember húzta meg magát, akik a fekete-afrikai térségből a szegénység és az erőszak elől menekülnek. Egyre nagyobb tömegben érkeznek migránsok Marokkóba, hogy onnan a Gibraltári-szoroson át Spanyolországba jussanak el, miután az afrikai kontinensről Európába vezető, Líbiából kiinduló legjelentősebb útvonal bezárult azzal, hogy a líbiai parti őrség elfogta az embercsempészek hajóit.

Marokkói jogvédők elmondása szerint a migránsok elleni mostani művelet a legnagyobb 2015 óta. A Spanyolországba vezető marokkói átkelő pont egyikébe, Tangerbe érkező emberek azt mondták: a rendőrök rájuk törtek és elvették a pénzüket, amiből az embercsempészeket akarták kifizetni.

Az emberek  a városi hatóság fellépése miatt menekültek az erdőbe, de a rendőrök ide is követték őket. A  rendőrség razziákat tart, lefoglalja értéktárgyaikat, illetve buszokba kényszeríti őket, hogy a tengerpartól több száz kilométerre,  Dél-Marokkóba szállítsa őket.

Akik megúszták a rajtaütést a városban és az erdőben, azt mondják, nincs hová bújniuk. Egy kameruni férfi arról beszélt, hogy nem nagyon térhetnek vissza a városba, mert a rendőrök felszólították a helyi lakosokat, adják a hatóságok kezére őket, ha ivóvizet szeretnének kapni.

Musztafa el-Halfi marokkói kormányszóvivő kijelentette: az ország nem tűrheti tovább, hogy területén embercsempész-hálózatok működjenek, de Rabat nem hajlandó a régió csendőrének szerepét sem betölteni. A hatóságok szerint Marokkó tavaly 65 ezer migráns átkelését akadályozta meg.

Az észak-afrikai ország  275 millió dollárt (több mint 76 milliárd forintnak megfelelő összeget) kap az Európai Uniótól az Európa felé irányuló migráció visszafogására. A pénzt  munkahely-teremtésre és az alapvető szolgáltatások javítására kell fordítani.