Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Trump tovább korlátozta a befogadható menekültek számát

2018.09.18. 09:06

Az Egyesült Államok jövőre az ideinél kevesebb, maximum 30 ezer menekültet fogad be - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy a korlátozást az Egyesült Államok által nyújtott más típusú oltalommal és segítséggel együttesen kell szemlélni. Hozzátette, hogy ezt a korlátozást nem szabad az amerikai humanitárius segítségnyújtás egyetlen fokmérőjének tekinteni.

A befogadási plafont Barack Obama elnöksége idején 110 ezerre emelték. Trump már 2017-ben 50 ezer főben korlátozta a befogadható menekültek számát, az idei esztendőre pedig a kormányzat 45 ezres kvótát állapított meg.

A tárcavezető leszögezte, hogy a befogadandó menekültek számának csökkentését biztonsági aggodalmak is magyarázzák. Továbbra is felelősségteljesen átvizsgáljuk a menedékkérőket, annak elkerülésére, hogy olyanok lépjenek be országunkba, akik árthatnak nekünk.

Amerikai lapinformációk szerint mind a külügyminisztérium, mind a Pentagon (védelmi minisztérium) 45 ezres kvótát szeretett volna eredetileg, a Politico című lap értesülései szerint maga Mike Pompeo is a 45 ezres kvóta mellett foglalt állást. A 30 ezres döntés érzékelteti Donald Trump és kormányzata eltökéltségét a menekült- és bevándorlási politika szigorítását illetően.