Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Vádat emeltek a korrupcióval gyanúsított volt argentin államfő ellen

2018.09.18. 05:52 Módosítva: 2018.09.18. 05:53

Vádat emeltek Argentínában a korrupcióval gyanúsított Cristina Kirchner volt államfő ellen, jelentette az MTI az argentin Igazságügyi Tájékoztatási Központra (CIJ) hivatkozva. A CIJ szerint az ügyben eljáró Claudio Bonadio bíró már kérvényezte Kirchner képviselői mentelmi jogának felfüggesztését letartóztatásához.

Kirchnert azzal vádolják, hogy állami beruházásokból pénzt kisajtoló korrupciós rendszert hozott létre, amely behálózott sok volt argentin kormányilletékest és vezető üzletembert. Az ügyészség szerint mintegy 140 millió euróval (43,4 milliárd forint) gazdagodott ilyen módon Kirchner 2005 és 2015 között. Az ügyben eddig 15 embert vettek őrizetbe, köztük vállalatvezetőket, illetve a 2007-től 2015-ig hatalmon lévő Kirchner-kormány volt tagjait.

Az argentin szenátus tagjaként Kirchnert mentelmi jog illeti meg, amely a bebörtönzéstől védi, azonban a büntetőeljárás lefolytatásától, illetve az esetleges elmarasztalástól nem.

A szenátus augusztusban részben már felfüggesztette a volt államfő mentelmi jogát, engedélyezve a hatóságoknak, hogy házkutatást tartsanak Buenos Aires-i lakásában és két vidéki házában.

A 65 éves politikusnő első két bírósági meghallgatásán nem kívánt vallomást tenni, a következő bírósági tárgyalási nap keddre van kitűzve. Kirchner szerint politikai üldöztetés áldozata.

Kirchner ellen számos más bírósági eljárás is folyik, a többi között pénzmosással, törvénytelen vagyonszerzéssel és csalással vádolják.