Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Kreml és Izrael gyorsan kibékül a lelőtt orosz gép után

2018.09.19. 08:46

Kedden még Izraellel szembeni válaszlépések jogosságáról beszélt az orosz védelmi miniszter a Szíria közelében, fedélzetén tizennégy emberrel elvesztett katonai repülő miatt, de alig egy nappal később már bizonyossá vált, hogy a Kreml nem akarja elrontani a Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu között kialakult jó kapcsolatot.

A helyzet szokatlan, a gépet ugyanis nem is Izrael lőtte le, hanem Moszkva szövetségese, a szíriai légvédelem, ráadásul Oroszországtól vásárolt rakétával. Mégis Izraelt vádolta Oroszország, mivel az Sz-200-as rakétarendszert a szíriaiak a kormányerők ellen végrehajtott izraeli légi csapás miatt vetették be – ám a rakéták nem az F-16-osokat, hanem a jóval lomhább, 35 kilométerre lévő, leszálláshoz készülődő Il-20-as orosz katonai gépet találták el.

Moszkva szerint szándékosan kiprovokálta az ellencsapást Izrael, tudván, hogy ezzel az orosz gép is tűz alá kerül.

Putyin és Netanjahu azonban gyorsan lépett: kedd este a felek közvetlenül tárgyaltak telefonon, az izraeli miniszterelnök felajánlotta, hogy az izraeli légierő parancsnoka Moszkvába utazik.

Putyin kijelentette: a helyzet nem olyan súlyos, mint három éve volt, amikor a törökök lőttek ki egy orosz vadászgépet a szíriai határnál, légtérsértésre hivatkozva. 

Putyin szerint 2015 óta jó az együttműködés Izraellel Szíria kapcsán, folyamatos a kapcsolat, épp a hasonló véletlenek elkerülésére – írta a Newsru.com. Putyin szerint véletlenek sorozata vezetett a tragédiához, „Izrael nem felelős a történtekért.” Ugyanakkor azt is mondta, hogy a keddi eset – azaz a Szíriában végrehajtott izraeli légicsapás nem csak „sérti Szíria szuverenitását, de ellentétes az orosz-izraeli megállapodásokkal is”, közölte az elnök, arra szólítva fel Izraelt, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló helyzetektől.