Natália
1 °C
7 °C

Medve támadt egy székelyföldi biciklisre

2018.09.19. 21:24

Medve támadt egy férfira szerda délután a székelyföldi Csíkkarcfalván - közölte az MTI. 

Borboly Csaba megyei tanácselnök a Facebookjára rakott ki interjút a sebesültről, aki a kórházi ágyban fekve mesélte el a történteket. Egy olyan kukoricatábla mellett biciklizett el, amiben - mint kiderült - nyolc medve tartózkodott. Ezek közül négy kirohant az útra, de három azonnal vissza is fordult. A férfi megijedt, elesett, és egy legalább 400 kilós barnamedve rontott rá. Az áldozat a biciklijével próbált védekezni, megdobta vele a medvét, de nem tudta elkerülni a karmolásokat.

A kórház igazgatója az MTI-nek elmondta: mentővel hozták be a sérültet Csíkszeredába, a kórház sürgősségi ügyeletére. Az áldozat felszíni karmolásokat szenvedett a combján, derekán és a fartáján, ezeket kezelték, és átszállították a férfit a fertőző osztályra. Az igazgató hozzátette, a páciensnek több napig a kórházban kell maradnia az ilyen esetekre előírt kezelésre.

Borboly Csaba felvette a kapcsolatot az illetékes vadásztársasággal, már csütörtökön benyújtják a minisztériumba a medve kilövésére vonatkozó kérelmet. Borboly arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt évek tapasztalata szerint a kukoricatáblák környékén ősszel fokozódik a medveveszély, és szerinte csak a prevenciós kvóták elfogadásával lehet a helyzetet kezelni.

Hargita megyében az év eleje óta már tíz ember került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, külön minisztéiumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?