Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokkoló katonai akció a civilek ellen Dél-Szudánban

GettyImages-475251037
2018.09.19. 11:02

A dél-szudáni hadsereg és hozzá kötődő fegyveres csoportok megdöbbentően brutális támadásokat hajtottak végre a civil lakosság ellen. A sokkolóan kegyetlen offenzíva az április és július közötti offenzíva során történt, a polgárháború sújtotta ország északi részén. Minderről az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet tett közzé jelentést szerdán.

A dokumentumban mintegy száz túlélő tanúvallomását rögzítették, írja az MTI a jelentés alapján. A túlélők egyebek között arról számoltak be, hogy válogatás nélkül gyilkoltak meg civileket a katonák, fákról lógattak le, páncélos járművekkel gázoltak halálra embereket. Beszámolóik szerint megtörtént, hogy két-hároméves kisgyerekeket gyilkoltak meg. Gyakran előfordult, hogy a katonák csoportosan nőket, kislányokat erőszakoltak meg, fosztogattak, embereket raboltak el. Többen beszéltek arról, hogy a katonák összeterelték az embereket, és rájuk gyújtották a házakat.

Az július elejéig tartott Dél-Szudán Unity nevű Szudánnak határos államában. Nyáron a polgárháborús ellenfelek tűzszünetet kötöttek, és szeptember 12-én békemegállapodást írtak alá.

Salva Kiir államfő és Riek Machar lázadóvezér politikai vitája miatt 2013-ban tört ki a polgárháború. Az összecsapásokban több tízezren meghaltak, több millió ember pedig menekülésre kényszerült a lakhelyéről. Az Amnesty International jelentése felidézi: a sorozatos borzalmak elkövetői büntetlenséget élveznek a konfliktus kezdete óta, a háborús bűntettek és emberiesség elleni bűncselekmények felderítésére semmilyen vizsgálat nem indult.