Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világrekord kokatermést könyveltek el Kolumbiában

000 N75SZ
2018.09.19. 20:38 Módosítva: 2018-09-19 20:42:38

Továbbra is Kolumbiában állítják elő a legtöbb kokaint a világon, 2017-ben új rekordot ért el az ország a kokacserje termesztésében és a termeléskapacitásban - írja az MTI az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatalára hivatkozva.

Az ENSZ-ügynökség éves jelentése szerint 2016-hoz képest 17 százalékkal nőtt a kokacserje termesztésére használt terület, 171 ezer hektáron művelik a kokain alapanyagául szolgáló növényt.

A termeléskapacitás 31 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest,

1379 tonna kokaint állítottak elő. 2016-ban még "csak" 146 ezer hektáron termesztették a kokacserjét, és "csupán" 866 tonna kábítószert állítottak elő.

A legtöbb ültetvény a dél-amerikai ország dél-nyugati, Ecuadorral és a Csendes-óceánnal határos részein van. Az ültetvények vetekednek az összes perui ültetvény méretével - jegyezte meg a jelentés. Peru a világ második legnagyobb kokain előállítója, 43 ezer 900 hektáron termel, utána következik Bolívia, ahol 24 ezer 500 hektáron termesztik a cserjét.

A délnyugat-kolumbiai ültetvények ellenőrzéséért bűnszervezetek és a 2016-ban leszerelt FARC gerillaszervezet volt tagjai versengnek, ugyanis a térség stratégiailag fontos a "terméknek" az Egyesült Államokba irányuló "exportjához". Az észak-amerikai ország a világ legnagyobb kokainfogyasztója.

A kolumbiai kokaültetvények 80 százaléka pedig tíz éve változatlanul ugyanott terülnek el - hangsúlyozta az UNODC. Az augusztusban hivatalba lépett Ivan Duque kolumbiai elnök fogadkozott, hogy hivatali idejének első négy évében 140 ezer hektárnyi ültetvényt számol fel.
A kokaint a kokacserje leveléből vonják ki.

Alább egy nyolc évvel ezelőtti videó arról, hogyan készül a kokain.

(Borítókép: Heroinfogás Kolumbiában - fotó:  Colombian National Police / AFP)