Judit
2 °C
7 °C

A bolgár miniszterelnök cáfolta, hogy Orbánnal lennének a 7-es cikkely ügyében

2018.09.20. 11:35

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szerdán Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes Szófiában kiadott egy nyilatkozatot, amiben azt állította, a bolgár kormány Lengyelországhoz csatlakozva megvétózza a Magyarország ellen a jogállamisági eljárás keretében esetleg hozandó uniós szankciókat, "a bolgár kormány egyhangúlag úgy határozott, hogy elő kell készíteni a Magyarországot megvédő állásfoglalást" - közölte Karakacsanov.

"Csakhogy a salzburgi EU-csúcson tartózkodó Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök közölte, hogy az egyik helyettese által bejelentett döntés nem létezik"

- írja a 444.hu. A lap cikke szerint a bolgár miniszterelnök azt mondta, a magyar ügyet egy nem hivatalos kormányülésen vitatták meg, tehát kötelező érvényű döntéseket sem hozhatnak. Így hivatalos közlemény sem született. Majd akkor döntenek kormányszinten, amikor tényleg napirendre kerülnek a szankciók Magyarország ellen.

Boriszov azt is hozzátette, hogy ő is lát problémákat a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban, például ellenzi az egyetemek elleni fellépést, illetve a menekültekkel szembeni embertelen bánásmódot is.

A 444 hozzáteszi, az ellentmondó bolgár nyilatkozatok mögött a kormányban lévő koalíciós feszültségek állnak. Boriszov vezeti a nagyobbik koalíciós pártot, ez a Néppárt tagja, a koalíciós partner Egyesült Hazafiak pedig három kisebb EU-ellenes párt szövetségéből áll, a magyar kormány melletti kiállásról utóbbiak döntöttek, írja a 444.hu .

Az Európai Parlament (EP) múlt szerdai plenáris ülésén megszavazott, Judith Sargentini holland EP-képviselő által összeállított jelentés szerint Magyarországon "rendszerszintű fenyegetés" éri az unió alapvető értékeit és a jogállamiságot, és ez indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?