Zoltán
21 °C
36 °C

Aszad Izraelt hibáztatja az orosz katonai repülőgép lelövése miatt

2018.09.20. 05:26

Bassár el-Aszad szíriai elnök részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az izraeli légicsapás idején a szíriai légvédelem által a Földközi-tenger felett véletlenül lelőtt orosz katonai gép ügyében - jelentette a SANA állami hírügynökség csütörtökre virradóra. A szövetségesének küldött üzenetben a damaszkuszi rezsim vezetője Izraelt hibáztatta a történtekért, írja az MTI.

Aszad úgy fogalmazott, hogy a baleset a megszokott izraeli önteltség eredménye. A szíriai elnök kifejezte reményét, hogy az incidens nem befolyásolja majd a terrorizmus elleni küzdelmet országában.

Keddre virradóra lelőttek egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet 15 emberrel a fedélzetén az északnyugat-szíriai Latakia tartomány közelében, a Földközi-tenger felett. Moszkva szerint a leszálláshoz készülő gépet a szíriai légvédelem lőtte le, de Izrael hibájából történt az incidens, mert a Latakiát támadó izraeli vadászbombázók, amelyekre a szíriai légvédelem eredetileg célzott, a jóval nagyobb orosz katonai gép mögött kerestek fedezéket. Jeruzsálem ugyanakkor Damaszkuszt okolja az esetért.

Ahogy azt korábban írtuk, az izraeli hadsereg kedden elismerte, hogy támadást hajtott végre Latakiában egy katonai létesítmény ellen, amelyben a damaszkuszi vezetéssel szintén szövetséges Hezbollah libanoni síita milíciának szánt berendezéseket tároltak. Állítása szerint a szíriai légvédelem számos irányba, nem pontos célpontokra lőtt, és ez vezetett az orosz gép lelövéséhez. Kedd este a felek közvetlenül tárgyaltak telefonon, az izraeli miniszterelnök felajánlotta, hogy az izraeli légierő parancsnoka Moszkvába utazik, Putyin pedig kijelentette: a helyzet nem olyan súlyos, mint három éve volt, amikor a törökök lőttek ki egy orosz vadászgépet a szíriai határnál, légtérsértésre hivatkozva.

Így aztán egy izraeli szakértőkből álló küldöttség, élén Amikam Norkin vezérőrnaggyal, az izraeli légierő főparancsnokával csütörtökön érkezik Moszkvába, hogy megossza az orosz vezetéssel a történtekkel kapcsolatban elvégzett izraeli vizsgálat eredményeit, írja az MTI.

Kedden egyébként még Izraellel szembeni válaszlépések jogosságáról beszélt az orosz védelmi miniszter a Szíria közelében, fedélzetén tizennégy emberrel elvesztett katonai repülő miatt, de alig egy nappal később már bizonyossá vált, hogy a Kreml nem akarja elrontani a Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu között kialakult jó kapcsolatot. 

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah szerdán televíziós beszédben jelentette be, hogy a síita milícia egyelőre Szíriában marad azt követően is, hogy Oroszország és Törökország megállapodott egy demilitarizált ütközőövezet létrehozásáról az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amellyel egyelőre elkerülték a szíriai kormányerők nagyszabású offenzíváját a lázadócsoportok kezén lévő provincia ellen. Mint mondta, a Hezbollah jelenléte elengedhetetlen az országban és azt a szíriai vezetés jóváhagyta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű brit székhelyű szervezet szerint eddig az Irán támogatását élvező milícia több mint 1600 harcosa esett el a felkelők és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcokban.

Naszrallah úgy vélte, amennyiben az Idlíbbel kapcsolatos megállapodást megfelelően hajtják végre, "Szíria nyugodalmas jövő elé nézhet".

Izraelt aggasztja Irán és a Hezbollah katonai műveleteinek kiterjedése, amelyekkel Aszad rendszerét támogatják.