Judit
2 °C
7 °C

Lehet, hogy átverés volt a legújabb mérgezésnek tűnő eset Salisburyben

2018.09.20. 08:10

A BBC által idézett rendőrségi források szerint lehet, hogy átverés volt az a hétvégi incidens, amely a délnyugat-angliai Salisbury városában, az egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök, Szergej Szkripal és lánya, Julija Szkripal ellen tavasszal elkövetett mérgezéses támadás helyszínén történt, írja az MTI. A város Prezzo nevű étteremében a hatósági megfogalmazás szerint vasárnap este egészségügyi incidens volt, miután egy nő és egy férfi rosszul lett.

A hatóságok azonnal lezárták az éttermet és kordonokkal kerítették el a környék utcáit. A helyszínre vegyvédelmi öltözetet viselő egységek is kivonultak, és a két embert Salisbury kórházába szállították, ahol elsősorban azt vizsgálták, hogy nem a Novicsok nevű, még a szovjet időkben kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal kerültek-e érintkezésbe. Mint kiderült, nem idegméregtől lettek rosszul, most meg már az is kétségbe vonható, hogy egyáltalán rosszul lettek-e.

Felmerült ugyanis, hogy a páros férfi tagja, a 42 éves Alex King hivatásos mókamester. 2006-ban azzal került a brit lapok címoldalára, hogy fogadásból bement a londoni West End híres bemutatómozijába, az Odeonba, ahol a biztonságiakat kijátszva beférkőzött egy filmbemutató gála sztárjai közé, ahol kezet rázott és röviden szóba is elegyedett Károly trónörökössel, a rendezvény díszvendégével. King a mutatvánnyal saját állítása szerint 100 ezer fontot (több mint 36 millió forintot) nyert.

Kinget két évvel korábban, gyermekekről készült szeméremsértő fotók terjesztéséért elítélték.

A vasárnapi incidensben részes nő a BBC értesülése szerint King felesége, a 30 éves orosz-izraeli Anna Shapiro, aki a The Sun című brit bulvárlapnak a héten azt mondta, hogy az orosz állam akarta őket megmérgezni patkányméreggel. A kórházi vizsgálat azonban ezt nem igazolta, és a sztori azóta lekerült a The Sun online felületéről.

Az ügyben eddig nem történt őrizetbe vétel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?