Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy másik merénylethez is köthetők a Szkripal-ügy gyanúsítottjai

2018.09.20. 22:45

Újabb részletek derültek ki a Szergej Szkripal volt orosz titkosszolga és lánya angliai megmérgezésével vádolt oroszokról. A Bellingcat nevű oknyomozó portál szerint a két férfi, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov ugyanakkor kapta az útlevelét az orosz katonai titkosszolgálattól, a GRU-tól, mint Eduard Sismakov, az az orosz titkosügynök, aki állítólag a  Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök ellen tervezett 2016-os merénylet felelőse volt. 

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt március 4-én sikertelenül próbálták megmérgezni az angliai Salisburyben. Az elvetélt merényletkísérlet miatt a lánya is kórházba került. A brit hatóságok szeptember 5-én Petrovot és Bosirovot vádolták meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés ügynökei, és a mérgezéshez "novicsok" típusú katonai idegméreg-hatóanyagot használtak.

Petrov és Bosirov a külföldre idegen nyelveken sugárzó RT orosz televíziónak nyilatkozva pénteken elismerte, hogy valóban Ruszlan Bosirovnak és Alekszandr Petrovnak hívják őket, és valóban ők láthatók a brit hatóságok által bemutatott felvételeken. Tagadták azonban, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez. Azt állították, hogy turistáskodó üzletemberként jutottak Salisburybe épp aznap, amikor Szkripalékat megmérgezték. A Bellingcat portál szerint viszont a két férfi dokumentumai és bizalmas orosz források információi alapján biztos, hogy a Bosirov és Petrov álnevek, a két férfi pedig orosz titkosügynök. 

A Bellingcat cikke szerint a két férfi útlevélszáma mindössze három számban tér el egymástól, és mindkettőjük útlevele gyanús pecséteket és számokat tartalmaz, amelyek arra utalnak, hogy ezek a titkosszolgálatok által kiállított hamis papírok. A személyes adatokat tartalmazó oldal mindkét iratban üres, és kézzel azt írták a fejlécére, hogy "van róla levél. Sz. Sz.", ami szakértők szerint a szigorúan titkos orosz rövidítése. Az már korábban kiderült, hogy Petrovról például az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs 2009 előttről, amikor is jelenleg is érvényes személyi igazolványát kapta.

A portál szerint Petrovval együtt kaphatott kamu útlevelet Eduard Sismakov is, a Szkripal-ügy gyanúsítottjainak papírjai 26 sorszámmal későbbiek, mint Sismankové ( Petrové 654341297 számú, sismankové pedig a 654341323 számú. Sismankov, vagy Sirokov, mert erre a névre vannak kiállítva a papírjai, korábban Varsóban volt katonai attasé, de 2014-ben kémkedés vádjával a lengyelek kiutasították. A 2016-ban Sismankov névre kiállított igazolványával viszont már Szerbiába és Montenegróba utazgatott, ahol a helyi hatóságok szerint puccsot szervezett Montenegró nyugatbarát kormányával szemben. 

eduard.png

Sismankov és egy másik orosz ügynök egy szerbekből álló csoportot szervezett, akiknek a 2016-os választások napján, október 16-án be kellett volna törnie a podgoricai parlamentbe és meg kellett volna Milo Djukanovicot, aki 2018 májusa óta az ország elnöke. Djukanovicra azért haragudtak az oroszok, mert be akarta léptetni az országot a NATO-ba. A puccsot végül pár órával a végrehajtása előtt sikerült meghiúsítani,  Djukanovics életben maradt és be is léptette a NATO-ba az országot, Sismankov/Sirokov ellen pedig elfogatóparancsot adott ki az Interpol.