Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Egyszer már Hollandiában is lebuktak a Szkripal-ügy gyanúsítottjai

2018.09.21. 16:26

Áprilisban már kiutasították Hollandiából azt a két orosz férfit, akik a brit hatóságok szerint a titkosszolgálatnak dolgozva, a Kreml megbízásából hajtották végre Salisburyben novicsok idegméreggel a támadást Szergej Szkripal ellen.

Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov
Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov
Fotó: Handout

A Kreml tagadja, hogy Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov ügynökök lennének és nekik vagy a Kremlnek köze lenne a támadáshoz: a két férfi az orosz RT-nek interjút adva szintén elmondta, hogy ők csak turistáskodni mentek a Londonhoz közeli városba. 

Az oknyomozó Bellingcat portál cikke szerint a két férfit Hollandiában őrizetbe vették, egy hónappal azután, hogy megtörtént a novicsokos akció Salisburyben, ahol a Londonban menedéket kapott egykori orosz katonai hírszerző lakott lányával. (Mindketten túlélték a támadást, jelenleg ismeretlen helyen gondoskodnak biztonságukról a brit hatóságok.)

Svájci laborban kutakodtak volna

Az áprilisi őrizetbe vételről és kiutasításról a holland hatóságokon keresztül értesült a Bellingcat, és bár korábban írtak róla, akkor még sem az időpont, sem a név nem volt biztos, csupán azzal került a képbe a történet a Szkripal-ügy kapcsán, hogy abban is orosz ügynökök lehettek érintettek. A mostani információ szerint azonban épp Petrovot és Bosirovot vették őrizetbe utasították ki egy hónappal a novicsokos mérgezés után.

A feltételezések szerint a svájci Spiez Laboratórium adataihoz akartak hozzáférni. Az állami ügynökségnél folyt a szíriai vegyifegyver-támadásokra utaló bizonyítékok vizsgálata is. Elfogásuk állítólag holland, svájci, brit együttműködésben történt. 

Igaz, nem tudni, milyen folyamat vezetett el végül csendes kiadatásukhoz. Ez azért is szorul magyarázatra, mert azóta az Egyesült Királyság mégis gyanúsítottakként nevesítette a két férfit, aki ezek szerint lényegében a kezükben volt. 

A holland hatóságok sem kommentálták a történteket. A Tages Anzeiger svájci lapnak viszont a svájci szolgálat (NDB) megerősítette, hogy részt vettek a hollandokkal és britekkel közös akcióban.

A számok beszélnek

Bár Moszkva szerint semmi köze a két férfinak a szolgálatokhoz, sokatmondó, útleveleik kiadási száma. A kilenc jegyből álló szám első hat tagja megegyezik, sőt, ugyanez a hat szám áll egy másik férfi, a Montenegróból kiutasított Eduard Sirokov útlevelén is. A valójában Sismakov ezredesnek vélt férfit a tavaly NATO-taggá vált Montenegro azzal vádolja, hogy része volt 2016-ban annak a sikerelen puccsnak a megszervezésében, amelynek célja oroszbarát erők hatalomra juttatása volt, megakadályozandó a NATO-csatlakozást. (Sismakov ezredes korábban Varsóban volt orosz katonai attasé, ahonnan kémkedés miatt utasították ki 2014-ben.)

Sirokov útlevelét 2016 augusztusában, másik két férfiét előtte négy hónappal adták ki, de az útlevelek utolsó három száma alapján látható, hogy abból a szériából, amelyben útleveleik szériaszámának első hat tagja megegyezik, összesen 27 darabot adtak ki az említett időszakban.

Még egy szám utalt Bosirovék titkosszolgálati kötödésére: az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) Bosirov és Petrovról szóló adatlapján a Novaja Gazeta vette észre azt a telefonszámot, amely a védelmi minisztériumhoz tartozik, és az is szokatlan volt a civilnek mondott férfiakkal kapcsolatban, hogy az adatlapon a szigorúan titkos jelzés rövidítése állt.

A Londonban saját bevallásuk szerint turistaként érkezett Bosirovék az útlevelük 2016-os kiadása óta elég sok kirándulást tettek meg, nem a legkézenfekvőbb útvonalakon: Petrov útvonalának adatai szerint először Minszken át repülővel Amszterdamba majd onnan 10 nappal később Moszkvába ment legalább egyikük. 

Annak az évnek a nyarán busszal ment Kazahsztánba, ahol a határon Pekinget adta meg végső úticélként – ez onnan ötezer kilométerre volt. Itt a nyom elvész, 15 nappal később viszont az útlevél tulajdonosa már Tel-Avivból utazott vissza Moszkvába. Két hónappal később, 2016 őszén, ismét Amszterdam, onnan London, majd két hónappal később ismét Amszterdam, szűk két hét után Párizsból tért vissza Moszkvába.

2017 elején ismét London, hat nappal később – épp egy évvel a novicsokos mérgezés előtt – Moszkva. A merénylet előtti fél évben öt európai, zömmel Párizst és Genfet érintő utazást tesz Petrov. A következő utazást 2018. március 2-án tették meg, egy nappal a Salisburyben végrehajtott akció előtt.

A Bellingcat és az Insider további információkat ígér az áprilisi holland letartóztatás és kiutasítás körülményeit illetően.