Angelika
-4 °C
3 °C

Az USA felkészült a kiberháborúra

2018.09.21. 06:08

Az amerikai kormányzat erősíti a kibertámadások elleni védekezést

- jelentette be John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, miután Donald Trump elnök aláírta az új kiberbiztonsági stratégiát.

A negyvenoldalas stratégia új irányelveket vázol fel a szövetségi kormányzat és ügynökségek számára az adatbázisok, az amerikai infrastruktúra, illetve az amerikai állampolgárok adatainak védelmére.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a stratégia bemutatásakor tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a változtatásra nagy szükség volt, 

de nemcsak azért, hogy offenzívabbak legyünk a kibertérben, hanem azért is, hogy új, elrettentő struktúrák létrehozásával megmutassunk ellenségeinknek, hogy ellenünk indított támadásaikért nagyobb árat kell majd fizetniük, mint amennyit akarnának

A nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanakkor leszögezte: az Egyesült Államok nem készül kiberháborúra.

Az új kiberstratégia egy sor elsődleges fontosságú feladatot vázol fel: köztük például globális internet-politika kidolgozásának szükségességét, vagy kiberbiztonsági szakértők kiképzését.

A stratégiát mind a belbiztonsági minisztérium, mind a külügyi tárca közleményben méltatta. Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter kiemelte, hogy a kibertér védelme "közös felelősség", a külügyi tárca közleménye pedig azt hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a kibertámadások ne maradjanak következmények nélkül.

Az új stratégia bejelentését megelőzően a Trump-kormányzat eltörölte elődje előírásait, melyek kimerítő és hosszadalmas engedélyeztetési eljáráshoz kötötték a hackertámadásokra történő válaszadást. Bolton leszögezte, hogy az Obama-adminisztráció intézkedéseinek megszüntetése késlekedés nélküli válaszadást tesz lehetővé a külföldről érkező hackertámadásokra.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy a kibervédelem erősítését szolgáló új irányelvek kiadása nem sokkal a novemberi, úgynevezett félidős választások előtt történt, amikor szinte biztos, hogy megszaporodnak a különféle oroszországi hátterű beavatkozási, zavarkeltési kísérletek. Ráadásul - ahogy azt nemrég bemutattuk - az utolsó ilyen offenzíva, azaz a 2016-os kampány óta a kiberhadviselés technológiai szempontból és a módszerek kifinomultságát tekintve is szintet lépett.

(MTI)