Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Theresa May: Holtponton a Brexit-tárgyalások

2018.09.21. 15:49

Theresa May brit miniszterelnök szerint holtpontra jutottak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyó tárgyalások, mivel az Európai Unió nem adott magyarázatot arra, hogy a beterjesztett, ám a salzburgi informális EU-csúcson elvetett brit javaslatcsomag miért ásná alá az EU egységes belső piacát.

A konzervatív párti brit kormányfő pénteken, Downing Street-i hivatalából közvetített nyilatkozatban foglalta össze az ausztriai városban tartott előző napi csúcsértekezlet fejleményeit. Szerinte Donald Tusk, a tagországok állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács elnöke azzal utasította el a brit javaslatokat, hogy azok érvényesítése aláásná az Európai Unió egységes belső piacát.

Tény: a találkozó utáni sajtóértekezletén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke működésképtelennek nevezte a Brexit utáni időszakra kidolgozott brit javaslatcsomag egyes fontos elemeit, például a kereskedelmi szabályozásról szólót. A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabályok kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

May szerint ugyanakkor Tusk nem adott részletes magyarázatot arra, hogy ez miért ásná alá a belső piacot, és nem is tett ellenjavaslatot, "így most patthelyzetbe kerültünk". A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy

a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgár jogosultságai a tárgyalások eredménytelensége esetén sem csorbulnának.

A pénteki brit sajtó közben nem kíméli a kormányfőt: arról írnak, hogy Theresa May váratlan és megalázó vereséggel volt kénytelen hazatérni az előző napi informális salzburgi EU-csúcsról.

  • A The Times című konzervatív brit napilap szerint Theresa May újabb lázadással lehet kénytelen szembenézni saját konzervatív párti hátországán belül a salzburgi csúcson a többi uniós vezető részéről elszenvedett megaláztatás után. A The Times név nélkül idéz egy EU-párti tory képviselőt, aki szerint a kérdés most az, hogy a Salzburgban történteket Theresa May "miként élheti egyáltalán túl". 
  • A Financial Times című londoni gazdasági napilap pénteki értékelése is azt emelte ki, hogy Donald Tusk a brit kormány számára váratlan ultimátummal állt elő, kilátásba helyezve, hogy ha London néhány héten belül nem tesz döntő jelentőségű lépéseket az ír-északír határ ellenőrzésének kérdésében - amely jelenleg a Brexit-tárgyalások legsarkalatosabb vitapontja -, akkor a tárgyalási folyamat lefullad. A lap szerint az EU eddig súlyt helyezett arra, hogy csak mérsékelt bírálatokkal illesse a chequersi javaslatcsomagot, nem akarván súlyosbítani Theresa May hazai problémáit. Az uniós vezetés azonban most úgy döntött, hogy a kétértelmű beszéd ideje lejárt, és ezentúl nem fogják enyhíteni a Londonra gyakorolt nyomást.