Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönt kapott a Pinochet-diktatúra húsz egykori titkosügynöke

2018.09.22. 07:17

Száz naptól 17 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték pénteken Chilében az 1973-90 közötti Pinochet-diktatúra húsz egykori titkosügynökét 12 ember elrablásáért és meggyilkolásáért, írja az MTI.

Az áldozatok legtöbbje baloldali aktivista volt. Többségüket Argentínában, Paraguayban, illetve Bolíviában rabolták el a dél-amerikai jobboldali diktatúrák közös politikai hadjáratában, a Condor-hadműveletben. Mindannyiukat Chilébe szállították, ahol megkínozták és meggyilkolták őket. Van közöttük olyan, aki hivatalosan még mindig eltűntnek számít.

Chilében korábban már több tucatnyi katonát elítéltek a Pinochet-diktatúra idején elkövetett bűnökért, amelyeknek több mint 3000 ember esett áldozatul. A diktatúra alatt több tízezer embert bebörtönöztek és megkínoztak.