Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vallomást tesz a nő, aki zaklatással vádolja Trump főbírójelöltjét

2018.09.22. 22:06

A jövő héten vallomást tesz az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága előtt Christine Blasey Ford, az a nő, aki szexuális zaklatással vádolja Trump elnök jelöltjét a legfelsőbb bíróságba - írja a CNN. Ford a múlt hétvégén áll a nyilvánosság elé, amikor a Washington Postnak a nevét vállalva azt nyilatkozta, hogy Brett Kavanaugh bíró kamasz korában meg akarta őt erőszakolni.

Ford, aki jelenleg a Palo Alto egyetem pszichológus professzora a lapnak azt mondta: az eset 1982-ben történt, ő ekkor 15 éves volt, Kavanaugh pedig 17. Kavanaugh a bethesdai Georgetown Preparatory Schoolba járt, a nő pedig egy közeli gimiben tanult. A nő úgy emlékezett: egy házibuliban voltak, ahol Kavanaugh és egy barátja részegen, egy szobában támadt. Miközben a másik fiú figyelte az ajtót, Kavanaugh az ágyra kényszerítette, és először a ruhán keresztül simogatta a testét, majd megpróbálta levenni róla a ruhát és az alatta lévő, egyrészes fürdőruhát. Amikor a lány kiabálni akart, Kavanaugh a tenyerével betapasztotta a száját. "Arra a gondoltam, hogy véletlenül akár meg is ölhetne" - mondta az interjúban a nő.

A szenátus igazságügyi bizottságának republikánus tagjai, akik minél hamarabb szeretnék beültetni a konzervatív Kavanaugh-ot a legfelsőbb bíróságba, mielőtt az időközi választásokon esetleg elvesztik a többségüket, azt akarták, hogy Ford már hétfőn tegyen vallomást a bizottság előtt, míg a nő azt szerette volna, hogy a vallomása előtt az FBI kezdjen nyomozást a vádjaival kapcsolatban. A szenátorok szombat délutánig adtak haladékot, hogy Ford eldöntse, meg akar-e jelenni a bizottság előtt vagy sem. Végül Ford most az ügyvédein keresztül jelezte, hogy valamikor a jövő héten vallomást tesz. 

Kavanaugh tagadja a szexuális zaklatás vádját. 

Az egész eljárásnak nagyon komoly tétje van: az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai életük végéig töltik be a pozíciót, vagyis ha bekerül, a most 53 éves Kavanaugh még évtizedekig dönthetne a legfontosabb alkotmányjogi kérdésekben. A legfelsőbb bíróság tagjának kinevezésével lehetne Donald Trumpnak a leghosszabb távú hatása az amerikai politikára és közéletre, Kavanaugh tagságával ugyanis a konzervatív bírók lennének többségben a testületben.