Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy svájci kantonban betiltják az arcot takaró öltözetet

2018.09.23. 17:30

A svájci Sankt Gallen kantonban vasárnap tartott népszavazáson úgy határoztak, hogy tiltsák meg az arcot teljesen elfedő viseletet, írja az MTI. 

Ilyen öltözetnek számít nikáb és a burka. A svájci közvetlen demokratikus rendszer alapján szavazók azt szerették volna elérni, hogy büntessék meg azokat, akik közterületen eltakarják az arcukat. A kanton önkormányzata ellenezte a tiltást, de a népszavazás eredménye miatt  meghozni a korlátozó intézkedést, még ha a részvételi arány csak 36 százalékos is volt. A döntést a szavazók kétharmada támogatta. 

Svájc legnagyobb muzulmán szervezete, az Központi Iszlám Tanács azt ajánlja a nőknek, hogy továbbra is takarják el az arcukat, és közölte, hogy szoros figyelemmel követi a fejleményeket, és ha kell, jogorvoslatot is követel.

A svájci központi kormány júniusban úgy nyilatkozott, ellenzi az arcot teljesen eltakaró öltözék betiltását célzó országos kampányt. Áthidaló javaslatként azt ajánlotta, hogy egyes kantonok külön-külön döntsenek róla, de ne legyen belőle országos népszavazás.