Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kalózok raboltak el 12 embert egy svájci hajóról

2018.09.23. 17:39

Kalóztámadás ért egy svájci hajót nigériai vizeken, a kalózok a 19 fős legénység 12 tagját túszul ejtették – írja a BBC.

A Massoel Shipping nevű genfi cég egyik teherhajója, a Glarus szombaton épp búzát szállított Lagosból Port Harcourtba, amikor a kalózok célba vették. A támadók hosszú létrákon jutottak át a hajóra, ahol átvágták a szögesdrótot, majd a kommunikációs felszerelés nagy részét tönkretették.

A túszok egyike sem svájci, de a nemzetiségüket egyelőre nem hozta nyilvánosságra a cég. A családjaikkal viszont már kapcsolatban állnak, és értesítik őket a fejleményekről, miközben szakértők már úton vannak, hogy elérjék a túszok szabadon bocsátását. (Frissítés: a nigériai hatóságok később nyilvánosságra hozták, hogy a 12 főből 7 fülöp-szigeteki, 1-1 pedig szlovén, ukrán, román, horvát, illetve bosnyák.) 

Nigériában nem ritka, hogy kalózok túszokat ejtenek váltságdíj reményében, de az Oceans Beyond Piracy nevű szervezet 2017-es jelentése szerint az utóbbi időben nőtt az ilyen esetek száma: több embert és hosszabb ideig tartanak fogva, és az erőszak mértéke is jelentősen növekszik.