Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sose volt még ilyen népszerűtlen Macron

2018.09.23. 21:47

Elnöki ciklusa eddigi legalacsonyabb népszerűségi mutatóját mérte Emmanuel Macron francia elnöknél egy friss felmérés – írja a Local francia kiadása.

Az Ifop nevű szervezet által készített és vasárnap közzétett felmérés szerint csak a válaszadók 29 százaléka van megelégedve Macron teljesítményével, ami 5 pontos esés az augusztusi eredményhez képest.

Macron népszerűségi hullámvölgyét más felmérések is alátámasztják. Egy szeptember 17-i felmérés szerint például csak az emberek 19 százaléka értékelte pozitívan az elnök munkáját, egy szeptember 11-i pedig arra jutott, hogy Macront 29 százalék tartja jó elnöknek.

macron
Fotó: Joe Klamar / AFP

A népszerűségvesztésben több hazai és nemzetközi téma között annak is szerepe lehetett, hogy az elnök biztonsági tanácsadójáról még júliusban kiderült, hogy tüntetőket vert, de ezt a botrányt Macron (és stábja) nem tudta időben és jól kezelni. Leginkább azonban a gazdaságélénkítő lépései eddigi sikertelensége miatt fordulhattak el tőle.

Macront vigasztalhatja, hogy a 29 százalékos népszerűség még mindig jobb, mint elődje, Francois Hollande 23 százaléka az elnöki ciklusa azonos időszakában – viszont gyengébb, mint Nicolas Sarkozy 34 százaléka.