Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Visszavonták a menekülteket mentő Aquarius engedélyét

2018.09.24. 12:24

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - közölte a hajót bérlő civil szervezetekre hivatkozva az MTI.

A Médecins sans Frontieres és az SOS Méditerranée tájékoztatása szerint a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A hajó jelenleg a tengeren van, 58 megmentett emberrel a fedélzetén. A civil szervezetek szerint az olasz kormány gyakorolt nyomást Panamára, hogy vonják vissza a hajó regisztrációját.

"Az Aquarius legénysége megdöbbenéssel értesült arról szombaton, hogy a panamai hatóságok tájékoztatása szerint Olaszország felszólította a panamai hajózási hatóságokat, hogy tegyen azonnali lépéseket az Aquarius ellen" - húzta alá közleményében a két civil szervezet.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén. Az olasz belügyi tárca egyelőre nem reagált a hírre. Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter korábban azt vetette a civil szervezetek szemére, hogy úgy csinálnak, mintha taxiszolgáltatást nyújtanának a menedékkérőknek. Salvini vasárnap azt állította, hogy az Aquarius megnehezíti a líbiai parti őrség munkáját, és nem engedelmeskedik az utasításoknak, ezért a tevékenysége törvénysértő.

"Ezerszer is nevet és zászlót válthatnak, de Olaszország kikötői zárva maradnak előttük" - idézte az olasz sajtó a jobboldali politikust.

A hajó az elmúlt pár évben több ezer menekültet mentett már ki a Földközi-tengerből. Kollégánk tavaly novemberben a fedélzetén nézte meg, hogy dolgoznak.