Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újrakezdik a tüntetéseket Szlovákiában a Kuciak-gyilkosság miatt

2018.09.24. 15:14 Módosítva: 2018-09-24 15:16:03

Hét hónappal Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása után sehol sem tart a nyomozás, ezért újrakezdi a tüntetéseket a Tisztességes Szlovákiáért nevű mozgalom, írja az Új Szó.

Nem ismerjük sem a gyilkost, sem a felbérlőjét, ott tartunk, ahol a tavaszi tüntetések kezdetén

- nyilatkozta az egyik szervező, Juraj Šeliga.

Egy hete a szlovák ügyészség fantomképet adott ki arról a férfiról, akiről feltételezik, hogy láthatott valamit Ján Kuciak meggyilkolása idején. A lap szerint egy nagymácsédi férfi felismerni vélte kollégáját,és jelentkezett a rendőrségen, de nem világos, mi köze lehet egy építkezési munkásnak az ügyhöz.

Mint ismert, a szlovák oknyomozó újságírót és feleségét agyonlőtték februárban a saját házukban, amiből akkora belpolitikai botrány lett, hogy abba belebukott a kormány is. Az újságíró utolsó riportja az olasz maffiáról és állítólagos politikai kötődéseikről szólt. Néhány maffiatagot, köztük Antonino Vadalát őrizetbe vették a gyilkosság után, de aztán szabadlábra kerültek.

A tüntetés szervezői szerint a Pellegrini-kormány megalakulása óta sem hoztak olyan intézkedéseket, amelyek növelnék a lakosság bizalmát, garantálnák a rendőrség, a bíróságok, az ügyészség függetlenségét. Kifogásolják, hogy a botrányai miatt távozásra kényszerített Robert Kaliňák belügyminiszter utódja az addigi jobbkeze, Denisa Saková lett, ő pedig tanácsadónak nevezte ki az időközben szintén a botrányai miatt távozó Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt. 

A tüntetéseket Pozsonban, a Szlovák nemzeti felkelés terén rendezik meg, de tiltakoznak Kassán és Besztercebányán is.