Újrakezdik a tüntetéseket Szlovákiában a Kuciak-gyilkosság miatt

2018.09.24. 15:14 Módosítva: 2018.09.24. 15:16

Hét hónappal Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása után sehol sem tart a nyomozás, ezért újrakezdi a tüntetéseket a Tisztességes Szlovákiáért nevű mozgalom, írja az Új Szó.

Nem ismerjük sem a gyilkost, sem a felbérlőjét, ott tartunk, ahol a tavaszi tüntetések kezdetén

- nyilatkozta az egyik szervező, Juraj Šeliga.

Egy hete a szlovák ügyészség fantomképet adott ki arról a férfiról, akiről feltételezik, hogy láthatott valamit Ján Kuciak meggyilkolása idején. A lap szerint egy nagymácsédi férfi felismerni vélte kollégáját,és jelentkezett a rendőrségen, de nem világos, mi köze lehet egy építkezési munkásnak az ügyhöz.

Mint ismert, a szlovák oknyomozó újságírót és feleségét agyonlőtték februárban a saját házukban, amiből akkora belpolitikai botrány lett, hogy abba belebukott a kormány is. Az újságíró utolsó riportja az olasz maffiáról és állítólagos politikai kötődéseikről szólt. Néhány maffiatagot, köztük Antonino Vadalát őrizetbe vették a gyilkosság után, de aztán szabadlábra kerültek.

A tüntetés szervezői szerint a Pellegrini-kormány megalakulása óta sem hoztak olyan intézkedéseket, amelyek növelnék a lakosság bizalmát, garantálnák a rendőrség, a bíróságok, az ügyészség függetlenségét. Kifogásolják, hogy a botrányai miatt távozásra kényszerített Robert Kaliňák belügyminiszter utódja az addigi jobbkeze, Denisa Saková lett, ő pedig tanácsadónak nevezte ki az időközben szintén a botrányai miatt távozó Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt. 

A tüntetéseket Pozsonban, a Szlovák nemzeti felkelés terén rendezik meg, de tiltakoznak Kassán és Besztercebányán is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport