Natália
1 °C
7 °C

Másfél hónapig hánykolódott a tengeren egy indonéz tini

2018.09.24. 18:52

Egy összetákolt halászcsónak fedélzetén hánykolódott 49 napig egy indonéz tinédzser, derül ki a Guardian cikkéből. A 19 éves Aldi Novel Adilang egy rompongon, egy speciális halászcsónakon dolgozott lámpagyújtogatóként, amikor egyszer csak elsodorta a víz a partoktól.

A rompong egy úszó faházra hasonlító hajószerűség, amely lámpásokkal vonzza magához a halakat, majd ezeket csapdába csalva kihalásszák. Adilang 16 éves kora óta gyújtogatja a lámpákat, munkavégzés közben egyedül él a tengeren. Hetente egyszer meglátogatja valaki, hogy begyűjtse a halakat, továbbá hogy ételt, italt, vizet és üzemanyagot vigyen neki. Az ilyen csónakokat lehorgonyozzák, azonban a nagy vihar elszakította a kötelet, és elsodorta a tinédzsert a partoktól.

A fiúnál alig pár napnyi ellátás volt, ezért úgy élte túl a tengert, hogy halászott, a hajója fadarabjaiból gyújtott tüzet, és a ruháján keresztül szűrve ivott tengervizet, ezzel csökkentve a sóbevitelt. A hírek szerint összesen tíz hajó ment el a mellette úgy, hogy észre sem vették, végül egy panamai hajó vette észre nem messze Guam szigetétől, másfél hónappal azután, hogy elsodródott a partoktól.

A tinédzser eleinte a ruháját lengette a panamai hajónak, de mivel erre nem reagáltak, küldött egy vészjelzést a walkie-talkie-jával, és ez mentette meg az életét. Adilang elmondta: arra számított, hogy meghal, és egy alkalommal még az is megfordult a fejében, hogy vízbe fojtja magát. Végül a halál helyett az imádkozást választotta, amiben az is segített, hogy egy biblia is volt nála a fedélzeten.

Az eredeti helyétől 1500 mérföldre találták meg, és a Guardian felvételén az is látszik, hogy egy nagy hajóhoz képest tényleg mennyire nehezen észrevehető a nyílt tengeren az a tákolmány, amelyen a fiatal fiú heteken át tengette mindennapjait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?