Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Másfél hónapig hánykolódott a tengeren egy indonéz tini

2018.09.24. 18:52

Egy összetákolt halászcsónak fedélzetén hánykolódott 49 napig egy indonéz tinédzser, derül ki a Guardian cikkéből. A 19 éves Aldi Novel Adilang egy rompongon, egy speciális halászcsónakon dolgozott lámpagyújtogatóként, amikor egyszer csak elsodorta a víz a partoktól.

A rompong egy úszó faházra hasonlító hajószerűség, amely lámpásokkal vonzza magához a halakat, majd ezeket csapdába csalva kihalásszák. Adilang 16 éves kora óta gyújtogatja a lámpákat, munkavégzés közben egyedül él a tengeren. Hetente egyszer meglátogatja valaki, hogy begyűjtse a halakat, továbbá hogy ételt, italt, vizet és üzemanyagot vigyen neki. Az ilyen csónakokat lehorgonyozzák, azonban a nagy vihar elszakította a kötelet, és elsodorta a tinédzsert a partoktól.

A fiúnál alig pár napnyi ellátás volt, ezért úgy élte túl a tengert, hogy halászott, a hajója fadarabjaiból gyújtott tüzet, és a ruháján keresztül szűrve ivott tengervizet, ezzel csökkentve a sóbevitelt. A hírek szerint összesen tíz hajó ment el a mellette úgy, hogy észre sem vették, végül egy panamai hajó vette észre nem messze Guam szigetétől, másfél hónappal azután, hogy elsodródott a partoktól.

A tinédzser eleinte a ruháját lengette a panamai hajónak, de mivel erre nem reagáltak, küldött egy vészjelzést a walkie-talkie-jával, és ez mentette meg az életét. Adilang elmondta: arra számított, hogy meghal, és egy alkalommal még az is megfordult a fejében, hogy vízbe fojtja magát. Végül a halál helyett az imádkozást választotta, amiben az is segített, hogy egy biblia is volt nála a fedélzeten.

Az eredeti helyétől 1500 mérföldre találták meg, és a Guardian felvételén az is látszik, hogy egy nagy hajóhoz képest tényleg mennyire nehezen észrevehető a nyílt tengeren az a tákolmány, amelyen a fiatal fiú heteken át tengette mindennapjait.