Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádlója szerint a nemi szervét mutogatta a konzervatív bíró

000 19B2VE
2018.09.24. 14:18
Újabb nő vádolja Brett Kavanaugh konzervatív bírót szexuális visszaéléssel: Deborah Ramirez szerint 35 évvel ezelőtt egy egyetemi bulin a péniszét lóbálta az arcába a férfi. Kavanaugh az a bíró, akit Donald Trump amerikai elnök nyáron a Legfelsőbb Bíróság tagjának jelölt, és ha bekerül a kilenc fős testületbe, az amerikaiak életét meghatározó törvényekről dönthet majd. Egy hét alatt két nő vádolta meg azzal, hogy fiatalon szexuálisan bántalmazta őket.

Deborah Ramirez a Yale egyetemre járt együtt a bíróval, és a New Yorker cikkében állítja, hogy Kavanaugh egy koleszbulin a nemi szervét mutogatta neki. A bíró tagadja, hogy ez megtörtént volna, Ramirez állításait szimpla rágalomnak nevezte.

Ramirez elsőéves volt az 1983/84-es tanévben a Yale-en, éppen akkor, amikor Kavanaugh is gólya volt ugyanott. A nő szerint mindketten részt vettek egy kollégiumi piálós játékban, ahol az emberek körben ültek és mindig rámutattak valakire, akinek innia kellett. Ramirezre elég sokszor mutattak, írja a cikk, amitől hamar be is rúgott. Homályosan emlékszik a történtekre, de abban biztos, hogy 

valaki egy péniszt lóbált az arca előtt.

 „Emlékszem a péniszre az arcom előtt. Még abban az állapotban is, amiben voltam, tudtam, hogy én ezt nem akarom” - emlékszik vissza a New Yorker cikkében. Ramirez azt mondja, cukkolták és gúnyolódtak vele, és végül még meg is érintette a nemi szervet, amikor megpróbálta eltolni magától a férfit, írja a BBC.

Állítja, hogy több minden kimaradt neki aznap éjjelről az alkoholfogyasztás miatt, de arra viszont emlékszik, hogy az arcába tolt pénisz után jobbra nézett, és Kavanaugh állt ott, és a férfi éppen röhögve húzta fel a nadrágját.

„Addig nem akartam megérinteni egy péniszt, amíg nem megyek férjhez. Kínosan, megszégyenítve éreztem magam”

- utalt hívő katolikusságára.

A New Yorker újságíróinak nem sikerült olyan személlyel beszélniük, aki megerősítette volna, hogy valóban Kavanaugh lóbálta a péniszt Ramirez arcába. Több tucat volt diákot kerestek meg, köztük sokan nem válaszoltak a megkeresésre, három volt diák említette az újságíróknak, hogy bár nem látták az esetet, korábban már másoktól hallották azt a verziót, hogy a jelenlegi bíró volt a péniszlóbáló. Ugyanakkor az újságírók olyan volt diákokkal is kapcsolatba kerültek, akik szerint biztosan nem Kavanaugh volt. A bíró visszautasítja és tagadja a vádat.

Nem ez az első vád

Egy héttel ezelőtt egy másik nő a Washington Postnakadott interjúban azt mondta, hogy Brett Kavanaugh meg akarta erőszakolni őt.

Christine Blasey Ford, a Palo Alto egyetem pszichológus professzora az interjúban állította, hogy tinédzser korukban Brett Kavanaugh egy házibuliban rátámadt. A nő úgy emlékezett, hogy a buliban Kavanaugh és egy barátja részegek voltak, bezárták őt egy szobába, és miközben a másik fiú figyelte az ajtót, Kavanaugh az ágyra kényszerítette őt, és először a ruhán keresztül simogatta a testét, majd megpróbálta levenni róla a ruhát és az alatta lévő, egyrészes fürdőruhát. Amikor a lány kiabálni akart, Kavanaugh a tenyerével betapasztotta a száját. "Arra a gondoltam, hogy véletlenül akár meg is ölhetne" - mondta az interjúban a nő. A bíró ezt az esetet is kategorikusan cáfolta.

Brett Kavanaugh személye és az ellene most felhozott szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak azért is nagyon fontosak, mert az amerikai elnök őt jelölte őt a kilenc fős amerikai Legfelsőbb Bíróságába. Ez a bírói kinevezés egy életre szól, és az amerikai politikai és közéletben rendkívül fontos szerepkört jelent, a szövetségi Legfelsőbb Bíróság ugyanis az amerikai életet meghatározó, kötelező erejű döntéseket hoz. Akkor kerülhet új bíró a kilencek közé, ha a 21 fős szenátusi bizottság, majd maga a Szenátus is elfogadja őt.

A konzervatív Brett Kavanaugh saját magát a törvényeket betartó, hívő katolikus férfinak nevezte korábbi beszédeiben.

Borítókép: Brett Kavanaugh Fotó: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP