Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bundestag: elégedetlenek Merkellel, kirúgták a frakcióvezetőjét

2018.09.25. 17:47

Új vezetőt választott a CDU-CSU frakció a Bundestag-ban a mai szavazáson. A kancellár bizalmasának számító, a képviselőcsoportot 13 éve vezető Volker Kauder helyett meglepetésre Ralph Brinkhaus nyert, 125-112 arányban.

Az eleve ritkaság, hogy a jobbközép pártszövetség frakcióvezetői posztjára több jelölt is legyen, és bár mindenki biztos volt Kauder győzelmében, sokan előrevetítették, hogy egy szűk többségű győzelem valójában az Angela Merkellel való elégedetlenséget jelezné. Az viszont hideg zuhany a kancellár híveinek, hogy Kauder egyenesen alulmaradt.

Kauder veresége azért is meglepő, mert mások mellett még a CSU-elnök Horst Seehofer is mellette korteskedett. A korában pénz- és költségvetési ügyekkel foglalkozó Brinkhaus azzal kampányolt, hogy a pártszövetség képviselőinek aktívabb szerepet kell vállalnia a kormány ellenében. "Nem a kancellár ellenében, hanem azért indultam, hogy új lendületet adjak a frakciónak" – közölte. (Spiegel)