Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Osztrák belügyminiszter: A rendőrség írja meg, ha menekült az elkövető, és ne nyilatkozzanak kormánykritikus lapoknak!

2018.09.25. 11:45 Módosítva: 2018-09-25 15:36:44

Az osztrák belügyminisztérium a múlt héten emailt küldött a tartományi rendőrségi sajtószolgálatoknak, amelyben többek között azt kérik, nevezzék meg a közleményekben, ha a feltételezett elkövető külföldi, és, hogy milyen jogcímen van az országban, illetve korlátozzák a nyilatkozatokat három, a tárcával szemben kritikus lapnak, írja az MTI.

Az e-mailben, aminek valódiságát több tisztségviselő megerősítette, és amit a Kurier című osztrák napilap közölt, arra kérik a rendőrséget, hogy a Kurier, a Der Standard és a Falter című lapoknak adott nyilatkozatokat kerüljék. A kommunikációt ezekkel a lapokkal a törvények által meghatározott "a legszükségesebb mértékűre kell csökkenteni", idézi a levelet a Der Standard. Mint írják, ezeknek a lapoknak a jövőben a rendőrség nem biztosít exkluzív információkat vagy rendőrségi kíséretet, mert "egyoldalúan, kedvezőtlenül" tudósítanak az eseményekről.

Emellett riportok a jövőben csak akkor készülhetnek, ha a sajtó garantálja a semleges vagy kedvező hangvételt.

A nyilatkozatok letiltásán túl állami propagandafilmekkel központosítják a rendőrségi sajtót, amelyeket a számukra kedves médiumokon sugároznak. A bűnüldözésről szóló híreket az év végétől szombat esténként az osztrák ATV-n vetített Live PD magazinműsorból ismerhetik meg az érdeklődők. Kikötötték, hogy a sorozat részeit csak azután mehetnek adásba, ha a belügyminisztérium elfogadta őket.

Herbert Kickl, a szélsőjobboldali FPÖ-s belügyminiszter hivatala a menekültek által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos közleményeket is megváltoztatná:

Arra kérem önöket, hogy a jövőben nevezzék meg közleményeikben a feltételezett elkövető állampolgárságát. Ezen kívül adott esetben egy külföldinél közöljék tartózkodási jogcímét, vagy hogy menedékkérőről van-e szó. Az is kérem, hogy ezekhez az interjúkban is tartsák magukat!

A levél ezt azzal indokolja, hogy ez átláthatóbbá teszi a történéseket és kielégíti a lakosság érdeklődését is. A most érvényben lévő 2014-es szabályozás szerint az elkövető állampolgárságát, etnikai vagy vallási hátterét csak abban az esetben kell közzétennie a rendőrségnek, ha ez okvetlenül szükséges az eset értelmezéséhez.

Emellett azt is javasolják a tartományi rendőrségeknek, hogy a jövőben helyezzenek nagyobb hangsúlyt a szexuális bűncselekmények nyilvánosságra hozatalára. Korábban ezeket az ügyeket az áldozatok védelme miatt csak akkor ismertették, ha a szökésben lévő tettes nyomára akartak bukkanni.

A Kurier állásfoglalást kért a belügyminisztériumtól az e-mail miatt. A tárca kommunikációs részlegét vezető Alexander Marakovits azt írta: azért kérték a rendőrség munkatársaitól, hogy kezeljék másként az említett kritikus sajtóorgánumokat, mert elfogultan tudósítanak. Marakovits a Kurier és a Der Standard témába vágó cikkét hozta fel példaként, amelynek címében a lapok azt sugallják, hogy a szóban forgó ajánlások személyesen Herbert Kickltől származnak, holott szerinte ez nem így van.

Az eset gondot okozhat a jobbközép (ÖVP)-szélsőjobb (FPÖ) kormánykoalícióban is. Sebastian Kurz osztrák kancellár éppen az ENSZ közgyűlésén New Yorkban tartózkodik. A néppárti politikus  itt azt mondta: 

Megengedhetetlen Ausztriában, hogy egyes médiumokat kirekesszenek vagy bojkottot hirdessenek ellenük. 

Kurz szerint a szabad és független újságírás fenntartásában különösen nagy felelőssége van a pártoknak, a kormányzati szervezeteknek és a közintézményeknek. A kancellár szerint elfogadhatatlan a sajtószabadság bármilyen szintű korlátozása.

A véleménynyilvánítás, a média és a sajtó szabadsága liberális demokráciánk és jogállamunk sarokkövei" - hangoztatta a szintén New Yorkban tartózkodó elnök, aki szerint nem szabad megkülönböztetni egymástól a médiumokat, s mindegyiknek azonos hozzáférést kell biztosítani az információkhoz.

Frissítés 15.36.: Ellenzéki pártok, sajtószakszervezetek és civil szervezetek is bírálták a belügyi tárca javaslatait.

Barbara Teiber, a GPA-djp sajtószakszervezet vezetője "veszélyes határátlépésnek" minősítette a minisztérium üzenetét. "A belügyminiszternek fel kell idéznie, hogy őt és a felügyelete alatt álló szerveket az adófizetők pénzéből finanszírozzák, ezért nekik is kötelességük a nyilvánosságot átfogó és objektív módon tájékoztatni" - mutatott rá Teiber. "Minden mással már egy olyan információs politikába csúszunk bele, amelyet a diktatúrákból és a tekintélyelvű rezsimekből ismerhetünk" – tette hozzá.