Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kim Dzsongun újabb történelmi találkozóra készülhet

2018.09.26. 07:20

Abe Sindzó japán kormányfő kész találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral.

- ezt maga a japán miniszterelnök jelentette be az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának keddi általános vitáján.

Abe az észak-koreai atommentesítés kapcsán közölte, hogy nagy figyelmet szentel a folyamatnak, de leszögezte: Tokió és Phenjan kapcsolatainak normalizálásához Észak-Korea ballisztikus és atomfegyvereinek leszerelése mellett megoldást kell találni az évtizedekkel ezelőtt elrabolt japánok ügyére is:

Észak-Korea válaszút előtt áll, és el kell döntenie, hogy él vagy sem a felajánlott lehetőségekkel.

Kim Dzsongil 2002-ben ismerte el először, hogy legalább 17 japán nőt raboltak el a 70-es, 80-as években, elsősorban azért, hogy japánul tanítsák az északi kémeket. De Abe deklarálta, 

Kész vagyok megtörni a kölcsönös bizalmatlanság állapotát Észak-Koreával, hogy tiszta lappal induljunk és személyesen találkozzak Kim Dzsong Un vezetővel.

A két ország viszonyát nem csak az emberrablások és a Japán felett átlőtt ballisztikus rakéták terhelik, hanem a XX. század első felének japán gyarmati öröksége is. A szigetország ugyanis brutális eszközökkel zsákmányolta ki a félszigetet, százezreket hurcoltak kényszermunkára, nők tízezreit szexuális rabszolgaságba taszítottak. 

(MTI)