Judit
2 °C
7 °C

Az egész acapulcói rendőrséget le kellett fegyverezni

2018-09-25T210135Z 1901831919 RC12EB818BD0 RTRMADP 3 MEXICO-VIOL
2018.09.26. 08:04

Lefegyverezték kedden a dél-mexikói Acapulco város összes rendőrét, mert a mexikói hatóságok úgy sejtik, hogy bűnözők épültek be a rendfenntartók közé. 

Az akciót katonák, magas rangú rendőrök és ügyészek hajtották végre, két rendőrparancsnokot  emberölés gyanújával is vádolnak, őket őrizetbe vették. A hatóságok közölték, hogy az összes acapulcói rendőrtiszt "értékelésen" fog átesni, hogy megállapítsák, megbízhatóak-e. Ez idő alatt a rendfenntartásról állami és szövetségi rendőrök fognak gondoskodni.

Acapulco a drogkartellek háborúja által keményen sújtott Guerrero szövetségi államban található, az ötvenes évektől az amerikai turisták kedvelt célpontjának számított. És bár a város gyilkossági rátája Caracas után a világon a második legmagasabb (2016-ban 100 ezer lakosra 113 emberölés jutott), gondosan izolált hotelei és partjai újból kezdenek divatba jönni. 

 Nem ez az első eset, hogy rendőrökre csapnak le a mexikói hatóságok. Augusztus végén a Puebla államban fekvő Tehuacán városban 205 állami, illetve önkormányzati rendőrt vettek őrizetbe. Közülük húsz önkormányzati rendőrről kiderült, hogy álrendőr, ők nem voltak a testület tagjai, nem szerepeltek a hivatalos listán, nem tették le a szükséges vizsgákat és nem volt erkölcsi bizonyítványuk sem. Puebla állam hatóságai a szervezett bűnözéssel való kapcsolattartás miatt indítottak vizsgálatot a tehuacáni rendőrség és más testületek ellen. 

Korábban szintén Puebla államban, San Martín Texmelucan de Labastidában 200 rendőrt szereltek le és fegyvereztek le május 2-án, miután azzal gyanúsították őket, hogy összejátszanak a Pemex mexikói olajvállalat üzemanyag-vezetékeit megcsapoló szervezett bűnbandákkal. Június 21-én pedig a Mexikóvárostól 237 kilométerre fekvő Ciudad Serdánban vették őrizetbe az önkormányzati rendőrség vezetőjét és 35 rendőrét.

(MTI)

(Borítókép: Katonák a helyszínen - fotó: Javier Verdin / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?